Rupa na kasi, ljaga na imidžu crveno-belih 1Zvezdan Terzic , Mitar Mrkela i Svetozar Mijailovic foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Iz uprave neretko uveravaju javnost kako je poslovanje crveno-belih takvo da veća potraživanja gotovo da ne postoje; da samo zbog ulaganja u infrastrukturu i fudbalere klub na godišnjem nivou mora da prihoduje najmanje 20 miliona evra i da samo plasman u grupnu fazu evropskog takmičenja za srpskog velikana predstavlja ostanak na „zelenoj grani“.

Uprkos rezultatima, činjenici da će ove sezone petu godinu zaredom igrati u grupnoj fazi jednog evropskog takmičenja, Crvena zvezda je doživela da joj se imidž u međunarodnim okvirima ozbiljno naruši jer su Zvezdan Terzić, kao generalni direktor, i njegovi saradnici dozvolili prvo da ih Leče tuži zbog neizmirenih obaveza na osnovu transfera Filipa Falka, a potom i dobije na sudu prvostepenu presudu, koja će, ukoliko postane pravosnažna, iziskivati od crveno-belih ne samo plaćanje obaveznih milion evra, već i kamate i penale.

U Zvezdi su znali da će ih Leče tužiti; nakon što nisu u januaru i junu uplatili po, pravno obavezujućih, 500.000 evra, italijanski klub je posegnuo za jedinim mogućim rešenjem.

Terzić nije odgovarao na pozive i mejlove kluba sa juga Italije.

Kako bi uopšte steklo pravo da tuži drugi klub, Leče je moralo da FIFA dostavi pismeni dokaz da je Zvezdi dalo obavezujućih 10 dana da plati svoje obaveze i da tek onda uputi tužbu nadležnom sudu.

–  Vidite, često se dešava da igrači tuže klub zbog neisplaćenih zarada, to je, maltene, svakodnevna pojava, ali da klub tuži klub iz istih razloga, u današnjem fudbalu na nivou je presedana. U poslednjih deset godina ne pamtim da smo u evropskoj praksi imali sličan primer. U savremenom fudbalu velika je sramota da vas tuži klub; to direktno utiče na vaš imidž i ozbiljno ga narušava. Znate kada se jedan klub odlučuje na ovakav potez? Samo kada ga druga strana u potpunosti ignoriše – otkriva za Danas Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije  „Nezavisnost“.

Italijani su u petak objavili da su Zvezdu dobili na sudu i da će morati, ne samo da plati obavezujućih milion evra obeštećenja, već i kamatu i penale.

Spomenuli su čak i da bi u suprotnom mogla da izgubi licencu za takmičenje u Ligi Evrope, odnosno dobije zabranu registrovanja igrača u naredna dva prelazna roka.

– Zvezda licencu sigurno neće izubiti za tekuću sezonu. Pravilnik je tu jasan, kao i onaj koji se odnosi na plaćanje igrača, a nije u sistemu licenciranja. Postoji opasnost da crveno-beli licencu izgube za takmičarsku 2022/23 ali verujem da će do tada izmiriti svoje obaveze. Suština je u tome da je zaista sramota da vas klub tuži, pogotovo što su danas prihvatljiva sva legitimna sredstva kako bi došlo do dogovora mimo suda. Znate, odlazak na sud iziskuje velike troškove, počevši od advokata, sudskih taksi, sve to košta… Klub koji želi da naplati svoja potraživanja često je spreman i da pomeri okvirni rok za plaćanje, sačeka, ako treba, još desetak, dvadesetak dana… I zbog toga sam, između ostalog, bio iznenađen tužbom, pogotovo što u Zvezdi konstantno tvrde kako fenomenalno posluju, a na kraju su zbog dugovanja prema drugom klubu dospeli na sud i to zbog milion evra- podseća Poledica.

On dodaje da je Zvezda u poslednjih pet godina, samo od plasmana u evropska klupska takmičenja i ostvarenih rezultata u grupi prihodovala više od 100 miliona evra, bez prodatih ulaznica, TV prava…

„Milion je jedan odsto od toga, kako je moguće da nisu imali to da plate. Imao sam uvid u podatak da je Zvezda od poslednjeg plasmana u grupnu fazu Lige šampiona prihodovala 23,3 miliona evra, samo od prolaza i ostvarenih rezultata, mimo prihoda stečenih na osnovu prodaje karata, TV prava, transfera igrača… Naravno, i rashodi su uvećavani, ali dug od milion evra prema drugom klubu; velika je to sramota za Zvezdu koja u evropskim okvirima ima svetlu tradiciju – zaključuje Poledica.

Zvezda: Nećemo da platimo

Marko Petrović, operativni direktor Crvene zvezde, replicirao je Lečeu na vrlo neodređen način.

„Za transfer Falka Crvena zvezda je prvobitno imala docnju u plaćanju upravo zbog kašnjenja u naplati planiranih priliva. U tom momentu smo imali nenaplaćena dospela potraživanja od još većeg broja klubova iz više zemalja. Italijanski klub je odmah istakao potraživanje za penale zbog kraćeg kašnjenja koje nismo prihvatili. Iz tog razloga do konačne presude CAS-a po tom pitanju plaćanje nećemo izvršiti jer se ne slažemo sa potraživanjem koje je italijanski klub istakao. Koristimo sve pravne instrumente da zaštitimo klub u ovom momentu, posebno od slučajeva kada druga strana pokušava neosnovano da iskoristi nastalu situaciju i ne pokazuje minimalnu poslovnu etiku dobrog privrednika i poslovnog partnera“, poručuje Petrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari