Rus Safiuljin odložio rasplet oko prvog mesta za Torino: Alkaraz ne može da u Parizu svrgne Đokovića koji u "Bersiju" pretiče Nadala 1Foto: Fonet/AP

Najbolji teniser na svetu Novak Đoković danas oko 15 časova u pariskoj dvorani „Bersi“ igra prvi meč u singlu na poslednjem od devet turnira iz masters serije u sezoni.

Za duel u drugom kolu protiv Argentinca Tomasa Martina Etčeverija (31. mesto na svetskoj listi) zagrejao se u paru s Miomirom Kecmanovićem, koga je upravo argentinski igrač izbacio na početku pošto je u taj-brejku drugog seta i meč-loptu spasao.

Naš dvojac je prošao dalje. Savladao je sa 6:4, 6:2 Ekvadorca Gonzala Eskobara i Ukrajinca pod zastavom Kazahstana Aleksandra Nedovjesova, a sledeći rivali večeras su im 43-godišnji Indijac Roan Bopana, jedan od najboljih igrača dubla svog vremena, i Australijanac Metju Ebden, koji su treći nosioci.

Đoković se na teniski teren preselio iz glamura Pariza. Njegova slava je minulih dana bila zvanica na finalu Svetskog kupa u ragbiju na stadionu „Francuska“ u Sen Deniju i na ceremoniji dodele Zlatne lopte „Frans fudbala“ u Teatru di Šatele. Iz njegovih ruku, na marginama osmog trijumfa argentinskog asa Lionela Mesija, priznanje je za najbolju fudbalerku sveta uručeno Ajtani Bonmati, reprezentativki Španije, uzdanici ženskog tima Barselone.

To što se Đoković dužim predahom izmestio iz tenisa jedini je Etčeverijev adut za iznenađenje. Argentinac je odolevao neko vreme i u njihovom jedinom prethodnom međusobnom duelu, u drugom kolu na šljaci mastersa u Rimu ove godine, kada mu je krajnji otpor slomljen u taj-brejku – 7:6 (7:5), 6:2. S iskustvom s tog meča Etčeverijeva nada biće potkrepljena i očekivanjima da najbolji na svetu još nije u stanju da igra punom parom, jer je bez takmičarskog ritma još od duela s Alehandrom Davidovičem Fokinom 15. septembra, kada je Srbija savladala Španiju u susretu Dejvis kupa u Valensiji, na putu ka završnom turniru u Malagi potkraj ovog meseca.

Pobednika u osmini finala već čeka zahuktali Holanđanin Talon Grikspor (23. mesto), koji je u drugom kolu iznenađujuće lako pobedio baš Davidoviča Fokinu (28) sa 6:2, 6:2, a prethodno je bio uspešniji i od Amerikanca Kristofera Jubenksa (32).

Đokoviću je skinut jedan teret s leđa u predvečerje njegovog kročenja na centralni teren „Bersija“ (s Kecmanovićem igrao u manjoj dvoranskoj sali). Ispao je Španac Karlos Alkaraz, njegov prvi pratilac na svetskoj listi i konkurent da ga svrgne s čela. Šanse novog teniskog dragulja za to su značajno umanjene, jer mu je senzacionalno i ubedljivo sa 6:3, 6:4 put preprečio Rus Roman Safiuljin (45), koji se kroz dva kola u kvalifikacijama izborio za debi na pariskom mastersu. I njegovim podvigom je jasno pokazano da je drugi „reket“ sveta u padu forme posle poraza protiv Đokovića u nezaboravnom finalu mastersa u Sinsinatiju, kad mu je naš as dao mali revanš za neuspeh u prethodnom okršaju za vimbldonski pehar.

Alkarazovi koferi su spakovani. Razvejana su i očekivanja publike u Parizu da će se i pred njenim očima desiti najveći teniski duel sadašnjice za jedan od najatraktivnijih trofeja koji se dodeljuje na ATP turu.

Đoković sigurno ostaje prvi i doći će kao prvi i na završni turnir sezone u Torinu (12-19. novembar) i to u 399. nedelji svog stolovanja ukupno. I inače je po tome rekorder, a Alkaraza samo izuzetno povoljan rasplet može da vrati na vrh i da na njemu završi godinu kao što je prošlu i da velikom rivalu uskrati zadovoljstvo da i osmi put (rekord drži i sa sedam) uđe u sledeću sezonu s prvog mesta, ovaj put i s probijenom granicom od 400 nedelja iznad svih.

Danas ide iznad svog arhe rivala Rafaela Nadala, Alkarazovog zemljaka i naslednika. Odigraće 1.289 meč na ATP turnirima. Kralj šljake, koji pauzira već neko vreme pateći se s povredama, ima ih 1.288.

Ispred su u eri profesionalizma (od 1968) samo tri legende: Amerikanac Džimi Konors sa 1.557, švajcarski as Rodžer Federer s 1.526 i čelični Ivan Lendl, teniski junak s obe strane gvozdene zavese (Čehoslovačka/SAD), s 1.310.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari