Iz Monfisovog trijumfa u Stokholmu: Granice kojima Đoković može da teži kada dogodine napuni 37 1Foto: EPA-EFE/Kai Foesterling

Izuzetna dugovečnost Novaka Đokovića kao vrhunskog teniskog asa jeste i ishodište za njegove težnje ka novim neoborenim dostignućima.

Izvrsno trajanje jednog od najboljih sportista svih vrmena, kojem se ne nazire kraj, potvrđeno je i zvanjem najstarijeg pobednika Ju-Es opena u eri profesionalizma. Do njegovog pohoda ka 24. grend slem tituli s 36 i po godina taj je istorijski podatak stajao uz ime proslavljenog australijskog tenisera Kena Rouzvela, 35-godišnjaka 1970.

I kada Đoković u maju dogodine napuni 37, neće ga napuštati volja da u riznicu stavi još neki trofej s najvećih turnira svog sporta. U tom nesagledivom polju naći će, bude li hteo, i motiv da dosegne neke manje značajne granice preko kojih nije prešao, a drugi jesu.

Francuz Gael Monfis, nekada šestoplasirani na svetskoj listi, iskobeljao se iz ralja obeshrabrujućih povreda. U novom pregnuću nije ga pokolebalo to što je postao negativni rekorder teniskih anala, jer se pomirio s tim da mu je to priredio najbolji među najboljima. Kada ga je Đoković, godinu mlađi od njega, letos s lakoćom savladao u osmini finala na turniru iz masters serije u Sinsinatiju (6:3, 6:2), postigao je i 19. pobedu u međusobnim okršajima bez gorčine poraza, a niko nikada nije bio tako dominantan u duelima s jednim protivnikom.

Monfis je pošao dalje da traži prilike za dokazivanje tamo gde na putu nije bilo nepremostive prepreke njegove karijere. I uspeo je. Trijumfovao je na dvoranskom turniru u Stokholmu.

Iz Monfisovog trijumfa u Stokholmu: Granice kojima Đoković može da teži kada dogodine napuni 37 2
Foto: EPA-EFE/Anders Wiklund

Igrao je kao 140. na listi pod takozvanim zaštićenim rejtingom, što mu je omogućilo da izbegne trošenje u kvalifikacijama. I preko Lasla Đerea u polufinalu i Rusa Pavela Kotova u finalu domogao se svog 12. ATP trofeja, a prvog u poslednjih 18 meseci.

U galeriji francuskih pobednika nadmašio je Gi Foržea (11). Uspešniji su Žil Simon (14). Rišar Gaske (16). Žo Vilfrid Conga (18) i Janik Noa (23), jedini koji je i grend slem osvajač (Rolan Garos 1983).

Monfis je ušao u klub onih koji su podigli pehar s 37 i kusur. Posle 1990. tamo su se upisala samo trojica. Španac Felisijano Lopez takođe jednom, na travi u Kraljičinom klubu u Londonu 2019, a Hrvat strahovitog servisa Ivo Karlović i dvaput (Los Kabos i Njuport 2016).

Najčešće se pod stare dane istakao švajcarski as Rodžer Federer. koji je blistavu karijeru završio na Vimbldonu 2021. na pragu četrdesete. S 37+ je trijumfovao pet puta: u Dubaiju, na mastersu u Majamiju, na travi u Haleu i u dvorani u Bazelu 2019 (poslednja, 103. titula, kad je već imao i punih 38), a u svom rodnom gradu i godinu pre.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari