Rusada izabrala manje od dva zla 1Foto: EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV

Mada je u prvobitnoj reakciji na prošlogodišnju odluku Suda za sportsku arbitražu u Lozani nagoveštavan novi pokušaj Ruske antidoping agencije da dodatno ublaži izrečene kazne ruskim sportistima, vezane za njihova učešća na velikim takmičenjima, Rusada je odustala od žalbe Vrhovnom sudu Švajcarske na zaključni stav CAS-a.

To znači da ostaje na snazi dvogodišnja suspenzija reprezentativaca ove zemlje sa svih prvenstava u tom periodu i Olimpijskih igara ovog leta, u smislu regularnog nastupanja u nacionalnim timovima, jer to neće moći da rade pod vidljivo istaknutim zvaničnim simbolima najveće države sveta (zastavom i himnom), a ruski grb i trobojka na opremi moraju biti bitno manji u odnosu na obeležja koja ih definišu kao tzv. nezavisne“ učesnike borbi za bodove, medalje i trofeje.

Što je duplo kraći interval od onog na kom je insistirala Svetska antidoping agencija, nakon što je dokazala da su ruski sportisti masovno koristili neželjene supstance za poboljšanje ličnih perfomansi, a Državna laboratorija i vlast stajali iza toga, kao i iza uklanjanja tragova nečasnih radnji.

„Rusada smatra da je ovo poglavlje zatvoreno i posvetiće se saradnji sa WADA u cilju potpunog vraćanja statusa članstva agencije. I dalje smo u potpunosti posvećeni borbi protiv dopinga, ali ćemo i dalje braniti prava ‘čistih’ ruskih sportista i protiviti se bilo kom obliku diskriminacije ruskog sporta“, glasi ključni deo saopštenja Rusade, koja je uz mig sa vrha očigledno izabrala manje od dva zla, ali i indirektno priznala svoju krivicu ili, makar, nemoć da ubedi ostatak sveta da nije bilo muljanja koje su raskrinkali jedna ruska atletičarka i nekadašnji direktor ruske nacionalne laboratorije.

Uredba spasila Italiju suspenzije

Italijanska vlada usvojila je uredbu kojom se pruža veća autonomija u radu Olimpijskog komiteta te zemlje (CONI), kako bi sprečila suspenziju reprezentacije sa Olimpijskih igara u Tokiju. MOK je danas trebalo da raspravlja da li će Italiji nametnuti suspenziju zbog dvogodišnjeg spora zbog mešanja vlasti u rad Italijanskog olimpijskog komiteta. MOK je osporio vladinu organizaciju „Sport e Salute“, koja je formirana početkom 2019. godine za upravljanje finansijama sporta u zemlji. Novac je prethodno kontrolisao ogranak CONI. Moguće kazne MOK uključivale su suspenziju, kao i zabranu intoniranja italijanske himne u Tokiju i nastup reprezentativaca bez državnih obeležja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari