Rusija i Norveška kolo vode 1Foto: EPA-EFE/ CLAUS FISKER

Za osam reprezentacija iz grupa B i D borbe na prvenstvu Evrope za rukometašice počele su dan ranije nego za osam timova iz grupa A i C, pa su one prve dale šest od 12 članova  dve nove grupe.

Sa više, manje ili nimalo prenetih bodova, odnosno šansi da posle glavnog kruga takmičenja budu dva polufinalista sa svoje strane žreba.

Najbolji posao obavile su Rusija (B) i Norveška (D), jer nijednom nisu kiksirale pa sa četiri boda dele pol-poziciju za drugu etapu EURO u Danskoj.

Mada nisu bile egal u analizama i prognozama uoči šampionata.

Jesu Ruskinje na turnir stigle kao treće na prošlogodišnjem prvenstvu sveta, srebrne sa EP od pre dve godine i osvajačice zlata na Olimpijskim igrama 2016, ali je izostanak prve zvezde tima Ane Vjakireve stavio znak pitanja uz trenutne mogućnosti izabranica Ambroša Martina.

Međutim, Vedekhina, Kozkohar, Managarova, Bobrovnikova… su, za sada, pokazale visok nivo taktičko-tehničkog kvaliteta, discipline, koncentracije, realizacije  pa su bile ubedljive protiv Španjolki (31:22), u meču sa Švedskom sve vreme držale konce u svojim rukama (30:26), a protiv Čehinja na polovini prvog poluvremena izronile iz problema i do kraja odbijale rivalove pokušaje da napravi preokret (24:22).

U isto vreme, osvajačice svih mogućih titula (puno puta) sa severa Evrope su „počistile“ sve sa svog puta.

Predvođene čuvenom golmankom Katrine Lunde-Trajković, koja je na poslednjoj utakmici ove faze upisala svoj jubilarni 300. nastup za nacionalni tim i začinila ga sa 15 odbrana ili 43 procenata uspešnosti u intervencijama, norveški sastav je demonstrirao silu protiv Poljske (35:22), Nemačke (42:23) i Rumunije (28:20).

A to je pojačalo optimizam navijača ove selekcije i ljubitelja njenog brzog i ubitačnog stila, zakinutih za radovanje na EP 2018. (peto mesto) i SP 2019. (4).

Posle ovog tandema, najviše je napravila Nemačka (D), koja je pretrpela pomenuti poraz od Norvežanki i podbacila prtotiv Poljske (21:21), pa su joj zaliha samo bodovi iz pobede nad Rumunijom (22:19).

Slede je dve ekipe, s (po) jednim remijem uzetim u obzir prilikom rangiranja nove grupe.

Švedska (B) je savladala Češku (27:23), ali joj se to ne računa, a kako je izvisila u duelu sa Rusijom piše joj se jedino remi sa Španijom (23:23).

Španjolke (B) imaju identičan učinak i isti, sitan kapital za nastavak takmičenja, pa bi mnogo trebalo da im se namesti da bi otišle u Top 4. Grupa (C) u kojoj je Srbija ukršta se sa trilingom Norveška-Nemačka-Rumunija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari