Sa Matovićem na sve ili ništa 1Foto: STARSPORT

Kako je radio i rezultate ostvario tako je i otišao iz Partizana – bez neke pompe i patetike, Sašo Filipovski u ponedeljak se „sporazumno“ razišao sa crno-belima ostavivši svom nasledniku na „privremenom radu“ poprilično raštimovanu ekipu.

Aleksandar Aco Matović, stručnjak koji se već navikao da u Partizanu „krpi rupe“ i „uživa“ u prefiksu vršilac dužnosti imao je faktički manje od 48 sati da osokoli svoje igrače i motivaciju im podigne do nivoa spartanske izreke pred polaske u odlučujuće bitke „sa štitom ili na njemu“.

Partizan večeras u Ljubljani očekuje presudan meč u Top 16 fazi Evrokupa (francuskim ekipama zabranjeno putovanje van EU), ali i za dalji tok takmičarske 2020/21 – pobedom nad Metropolitanom imaće šanse da se plasiraju u Top 8, eventualnim porazom, ostatak sezone za Jaramaza i saigrače bio bi rekreativnog karaktera.

Matović je trener koji je i za vreme poslednjeg mandata Miroslava Mute Nikolića, zatim Nenada Čanka, kao i dok je Andrea Trinkijeri vodio Partizan na klupi menjao one koji su platu zarađivali u ulozi šefa stručnog štaba. Reč je o čoveku velikog trenerskog iskustva, izuzetno cenjenog u srpskim košarkaškim krugovima.

Gotovo da nema renomiranijeg reprezentativca Srbije a da individualno nije radio sa rođenim Čačaninom koji je u svom gradu i započeo trenersku karijeru.

Popularni Aco bio je kadar da mnoge asove priprema za NBA draft nalik braći Dragić, Kleju Tompsonu, Džošu Robertsu ili Eronu Gordonu…

Njemu će do kraja sezone pomagati Dejan Džoli Mijatović, takođe renomirani trener, nekadašnji selektor mlađih reprezentativnih selekcija Srbije.

Matović je posebno nadaren za rad sa visokim igračima, tehničkoj obuci, ali i povećanju gipkosti tela i poboljšanju atleticizma.

Važan je i faktor da ga igrači veoma poštuju i da je „rado viđen gost“.

Vodeći ekipu u utakmici sezone, moraće da osmisli plan na osnovu kojeg će crno-beli savladati Metropolitan, vrlo iskusan tim kojem će takođe pobeda biti neophodna za prolaz u narednu fazu.

S obzirom na to da Lokomotiva i Trento utakmicu počinju u 17.30 crno-beli će tačno znati šta im treba za prolaz u Top 8.

Ako Rusi trijumfuju, Partizanu će biti neophodan pobeda koja je u zbiru sa Lokomotivinom minimum 19 razlike, u suprotnom, crno-beli će juriti pobedu od najmanje 18 poena.

– Veoma dobro znamo u kojoj smo poziciji i šta nam utakmica donosi. Ipak, ne smemo mnogo da razmišljamo o događajima unapred. Na prvom mestu, moramo da se pored svih problema pripremimo i da odigramo dobru utakmicu. Zatim da učinimo sve kako bismo zabeležili makar i minimalnu pobedu. Tek onda, ako se za takvu situaciju izborimo na terenu, možemo da razmišljamo o tome šta nam je potrebno za prolaz u plej-of. Metropolitan je od pozicije lidera grupe stigao do mogućnosti da ispadne, što znači da će i oni učiniti sve da budu na maksimumu. Mi ćemo da se fokusiramo na prvi sledeći napad, prvi sledeći skok i prvu sledeću odbranu. Kad se završi utakmica, svaki pojedinac mora da bude siguran da smo pružili najviše što možemo u ovom trenutku – izjavio je Matović pred meč karijere u njegovoj trenerskoj biografiji.

Bez Mike i Mozlija, Novica upitan

U skautiranju rivala, što je radio sve vreme tokom sezone, Matović je sigurno uvideo da će večeras njegova centarska linija imati ogroman izazov. Bez povređenih Erika Mike i Vila Mozlija, upitnim Novicom Veličkovićem, uz mogućnost samo limitirane minutaže Radeta Zagorca Partizan očekuje rival koji samo na petici poseduje tri rešenja. Metropolitan se može pohvaliti da ima trojicu centara vrlo zavidne tehnike: Tomer Ginat, Vitalis Čikoko, Džoš Ovens predstavljaju miks dobre centarske tehnike (Ginat), atleticizma (Ovens) i snage pod samim košem (Čikoko). U sastavu je i Miralem Halilović, centar koji predstavlja najbolji sklad pomenutih elemenata, ali je poslednji meč u Evrokupu odigrao 19. januara, upravo protiv Partizana u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari