Sa Sumom na titulu i Ligu Evrope 1Foto: STARSPORT

Partizanovi fudbaleri već tri sezone završavaju sezonu gledajući u leđa Crvenoj zvezdi, a kako su ove ostali i bez trofeja u Kupu, u sledeću ulaze s ogromnim rezultatskim pritiskom.

Što u domaćim takmičenjima, prvenstveno u proširenoj Superligi, što u UEFA kvalifikacijama, jer ni njima, ni struci i upravi klupska istorija i navijači ne bi oprostili još jedan prazan hod u Srbiji, dok bi eventualni neulazak u Lige Evrope napravio rupu u kasi.

– Biće teško, jer igramo na tri fronta, ali moramo da se prilagodimo. Pričao sam sa svima, igrači su zadovoljni, atmosfera je dobra, ova sezona će biti dugačka, ali Partizan uvek ima najviše ciljeve. Prioriteti su osvajanje titule, ali i igranje u Ligi Evrope, jer ta finansijska sredstva nam mnogo znače, a i za sam rejting kluba bi dobro došao plasman u LE – rekao je generalni direktor „parnog valjka“ Miloš Vazura novinarima u onlajn komunikaciji na relaciji Beograd – Zlatibor, gde se viceprvak priprema za nove izazove.

Bogat transfer štopera Strahinje Pavlovića u Monako doneo je finansijski mir u tekućim poslovima Humskoj, mada se dug crno-belih još meri milionima i milionima evra, a potražnja za pojedincima iz aktuelnog sastava popravila je apetite rukovodstva u pregovorima sa stranim kupcima.

Toliko da „Partizan više ne prodaje igrače za tri, četiri nego za 10, 12, 15 miliona evra“ i „odoleva ponudama, jer želi da igra LE“.

– Postoje interesovanja, ne samo za dva najbolja igrača Filipa Stevanovića i Umara Sadika, već i za druge igrače, ali jednostavno nijedna od tih ponuda nije bila onakva kakvu mi očekujemo. Radi se o ponudama koje bismo pre dve godine vrlo rado prihvatili, nijedna nije bila ispod osam miliona, ali trenutno nismo spremni da bilo koga od njih dvojice pustimo da ide za taj novac. Takođe, još nismo doneli odluku da li smo spremni da ih se odreknemo, to zavisi i od strategije šefa stručnog štaba….

Za razliku od supertalentovanog klinca iz veznog reda i odličnog centarfora iz Nigerije, status iskusnog organizatora Sejdube Sume je „zakucan“.

– Postoji interesovanje i za Sejdubu Sumu, ali smo doneli odluku da on u ovom prelaznom roku ne može da napusti klub, jer želimo da ga zadržimo i da bude okosnica tima. Dobijamo ponude za sve igrače, ali pokušaćemo da cela ekipa što duže ostane na okupu. A, ako ponude budu toliko dobre, najverovatnije ćemo čekati do poslednjeg momenta i, ako za to bude potrebe, realizovati neki transfer.

To „ako treba“ odnosni se na činjenicu da Partizan značajan deo novca direktno ili indirektno prihoduje od učešća u evropskim kupovima, a kako je pandemija korona virusa skratila i otežala plasman u LE, vredan 4-5 miliona evra, neulazak u istu bi mogao da ubrza prodaju natraženije „robe“.  Iako Vazura tvrdi da Partizan za sada dobro podnosi globalnu ekonomsku krizu.

– Samo jedan mesec smo smanjili plate zaposlenima u klubu (20 odsto), nismo otpustili nikoga, zaposlenima su plate redovno isplaćivane, zahvalni smo državi na finansijskoj pomoći koja nam je mnogo značila.

Zbog blizine kraja aktuelne i starta naredne evropske sezone, u kvalifikacijama će se umesto 180 igrati 90 minuta, a domaćin biti određivan žrebom.

– Partizanu bi mnogo značilo ako bi bio povlašćen u sva četiri kola kvalifikacija za LE. Ne odgovara nam što se igra jedna utakmica, ali takva su pravila kojima mi moramo da se prilagođavamo. Videćemo da li će biti navijača, čekamo odluke FSS i države.

Nacionalni Savez je već ukinuo plej-of i plej-aut, ali i proširio Superligu sa 16 na čak 20 klubova.

– Što se tiče promene sistema, prošle godine je bio plej-of i igralo se sa osam najboljih ekipa i sa te strane je bilo teže, a sada će se igrati po dve utakmice sa svima i biće nam lakše. S druge strane, komplikovanije je što će biti 20 klubova, nažalost, našli smo se u toj situaciji zbog korona virusa i mislim da će predstojeća sezona biti veoma interesantna – očekuje Vazura.

Biće mesta za sve strance

Dovođenjem kamerunskog štopera Makija Banjka, broj Partizanovih stranaca popeo se na pet, što bi moglo da predstavlja problem ako ostane superligaški propis o četvorici dozvoljenih igrača na jednom meču.

– S obzirom na to da od ove godine postoji pravilo po kojem moraju da budu u protokolu dva igrača mlađa od 21 godine, dešavaju se povrede i sezona dugo traje, uvek će se odmarati neko od stranih igrača, tako da misllim da će za Banjka biti prostora – računa Vazura. O. Nikolić

Odbijeni PSŽ, Šahtjor i Lion

Prema rečima generalnog direktora crno-belih, Pari Sen-Žermen, Lion i Šahtjor su hteli da igraju prijateljske utakmice sa Partizanom tokom jula, ali su odbijeni.

– Jednostavno ne možemo da organizujemo odlazak zbog situacije sa korona virusom. Imali smo precizno utvrđene i datume i termine, ali se onda pojavio problem da kada sleti ekipa svi moraju opet da se testiraju, pa ukoliko se desi da je neko pozitivan na kovid 19 mora da ostane u karantinu u hotelu, a to za sobom povlači druga pitanja da li ta osoba može da se vrati u zemlju – pojasnio je Vazura, uz napomenu da su ekipa i struka tri puta testirani u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari