SAD najavile diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Kini zbog ljudskih prava 1 EPA-EFE/ISSEI KATO / POOL

SAD neće poslati zvaničnu delegaciju na Zimske olimpijske igre u Kini početkom sledeće godine, saopštila je danas  Bela kuća, pozivajući se na stanje ljudskih prava u Kini.

Kako navodi ABCNews, diplomatski bojkot znači da će se američki sportisti ipak takmičiti na igrama koje će početi u Pekingu u februaru.

Kineska vlada je odgovorila brzom osudom odluke predsednika Džoa Bajdena, rekavši da Olimpijada ne bi trebalo da bude „scena za političke predstave“ i upozorila na „odlučne kontramere“.

ABCNews ističe da je  Bajdenova administracija saopštila da neće slati visoke zvaničnike američke vlade zbog kineskih masovnih zatvoreničkih logora i kampanje prisilne sterilizacije protiv Ujgura i drugih muslimanskih etničkih manjina u zapadnoj provinciji zemlje, odnosno politike za koje je američka vlada utvrdila da predstavljaju genocid i zločine protiv čovečnosti .

– Bajden je pod sve većim pritiskom u zemlji da preduzme neku vrstu akcije protiv igara u Pekingu zbog sve autoritarnije politike Kine unutar zemlje i sve agresivnih akcija širom regiona. Odluka da se ne pošalje delegacija nije potpuni bojkot igara, jer će ipak učestvovati američki sportisti, prenosi ABCNews.

– Sportisti u timu SAD-a imaju našu punu podršku. Mi ćemo biti 100 odsto iza njih, jer za njih navijamo od kuće, rekla je sekretar za medije Bele kuće Džen Psaki, i dodala da administracija nije htela da kažnjava sportise koji su se mesecima spremali za Olimpijadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari