Samo delegat i sudije nisu videli tuču 1Foto: STARSPORT

Tuču učesnika na 159 večitom derbiju videla je cela Srbija, ali ne i delegat i sudije na tom meču.

Discplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije nije ni razmatrala međusobni sukob fudbalera, u koji su se uključili i članovi sručnih štabova Crvene zvezde i Partizana, pošto ni u jednom izveštaju nije ni navedeno da je tuče uopšte bilo.

– Mi nismo dobili ni jednu prijavu da je bilo tuče na utakmici Superlige između Crvene zvezde i Partizana. U izveštajima delegata i sudija navodi se da je jedino bilo verbalnog sukoba. Ja sam za taj sukob saznao jedino iz novina, a kao predsednik Discplinske komisije mogu da reagujem jedino na zvaničnu prijavu sudije, delagata ili Zajednice superligaša i prvoligaša – objašnjava za Danas Žarko Stevanović, predsednik Disciplinske komisije FSS.

A ono što se na terenu stadiona „Rajko Mitić“ dogodilo 2. marta ove godine mogli su da vidi svi koji su bili na utakmici, kao i gledaoci koji su pratili televizijski prenos, dok su snimci sukoba i danas dostupni na Jutjubu i drugim video platformama na internetu.

Da je kojim slučajem podneta prijava protiv aktera tuče na 159. večitom derbiju, svakom bi pojedinačno mogla da bude izrečena višemesečna suspenzija. Ali, kako nikakvih prijava nema, na kraju će simbolični ceh od po 400.000 dinara platiti oba večita rivala. Crvena zvezda je tako kažnjena zbog nesportskog ponašanja navijača i korišćenja pirotehnike, kako na večitom derbiju, tako i na mečevima sa Mladosti i Zemunom. Identična cifra izrečena je i Partizanu, ali zbog toga što su navijači vređali trenera Radničkog Nenada Lalatovića i koristili pirotehniku na večitom derbiju i protiv Voždovca.

– Tačno je da bi svaki stanovnik Srbije lagao kada bi rekao da ne navija ni za Zvezdu ni za Partizan. Međutim, mi ne izričemo identične kazne za oba kluba zbog takozvanog mira u kući već se tako jednostavno poklopilo. Izrečene su kumulativne kazne za više stvari, a sticaj je okolnosti što oba kluba moraju da plate po 400.000 – dodaje Stevanović.

Discplinska komisija FSS je po rečima Stevanovića zbog štednje kazne za derbi izrekla u zakašnjenju od skoro mesec dana.

– Članovi Disciplinske komisije su iz raznih krajeva Srbije i nije praktično da se sastajemo svake nedelje. S druge strane imali smo i reprezentativnu pauzu od 15 pauza, pa smo zato odlučili da tek sada analiziramo sve mečeve od početka marta. Bilo bi neodgovorno da smo bepsotrebno trošili sredstva da se sastajemo više puta ako za time nema potrebe – zaključio je Stevanović.

Kosanović suspendovan jer izbegava „plavu kovertu“

Trener Napretka Milorad Kosanović suspendovan je na dva meča zbog kazne od 50.000 dinara koju nije platio duže od dve godine. Kosanović tako neće moći da vodi klub na narednom meču Superlige protiv Partizana.

– Kosanoviću je kazna izrečena dok je bio trener Borca 2017. godine. Mi smo tada slali dopise Borcu i samom Kosanoviću koji je tada bio prijavljen da živi u Čačku, ali ni klub ni on nisu primili poštu i nama su koverte stalno vraćanje. Potom smo slali dopise i u Kruševac na adresu Napretka, gde je sada trener, ali je on i tamo odbijao da ih primi. Na kraju je suspenzija jedini mehanizam da ga nateramo da plati kaznu. Mi nemamo pravo da šaljemo izvršitelje, ali možemo da mu zabranimo da vodi bilo koji klub dok ne plati kaznu – navodi Žarko Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari