Utakmicom između Indijanapolis Koltsa i Nju Orleans Sejntsa u noći između četvrtka i petka po našem vremenu počela je još jedna trka za trofej Vins Lombardi u Nacionalnoj ligi američkog fudbala SAD. Nova sezona trajaće do februara kada je planirano veliko finale – 42. Superboul u Arizoni.

Utakmicom između Indijanapolis Koltsa i Nju Orleans Sejntsa u noći između četvrtka i petka po našem vremenu počela je još jedna trka za trofej Vins Lombardi u Nacionalnoj ligi američkog fudbala SAD. Nova sezona trajaće do februara kada je planirano veliko finale – 42. Superboul u Arizoni. Titulu brane Indijanapolis Koltsi, ali će ove godine imati daleko teži posao. Uz Koltse favoriti za osvajanje šampionskog prstena biće, pre svega, Nju Ingland Petriotsi, koji su napravili najbolji posao prilikom dovođenja pojačanja, kao i Denver Bronkosi, a kada je reč o kandidatima iz NFC ponovo treba računati na prošlogodišnje finaliste te konferencije Čikago i Nju Orleans. Iz drugog plana svoju šansu tražiće Pitsburg, Dalas, Sijetl, Baltimor, Karolina, kao i San Diego.

Šampioni šampionski

Aktuelni šampioni Indijanapolis Koltsi uspešno su otvorili sezonu ubedljivo savladavši Nju Orleans Sejntse rezultatom 41:10. Pejton Mening (288 jardi) bacio je tri tačdaun pasa, dva do Vejna (115 jardi) i jedan do Herisona. Po tačdaun su postigli i raning bek Adai (118 jardi), kao i defanzivac Đordano posle presecanja pasa. Parovi 1. kola: Klivlend – Pitsburg, Vašington – Majami, Grin Bej – Filadelfija, Bafalo – Denver, Hjuston – Kanzas Siti, Džeksonvil – Tenesi, Njujork Džets – Nju Ingland, Sent Luis – Karolina, Minesota – Atlanta, San Diego – Čikago, Sijetl – Tampa Bej, Ouklend – Detroit, Dalas – Njujork Džajants (nedelja), Sinsinati – Baltimor, San Francisko – Arizona (ponedeljak).

Šampioni su u periodu između dve sezone ostali bez važnih poluga u odbrani – Harpera, Džuna i Dejvida. Otišli su i Stoukli i Rouds. Nju Ingland Petriotsi nastoje da se vrate na šampionske staze. Zato su i rešili da kupe proverena imena i u potpunosti su rekonstruisali hvatačku liniju. Zvezda prelaznog roka je hvatač Rendi Mos koji stiže posle kratke i neuspešne avanture u Ouklendu. Ali uz Mosa su došli i odlični Dante Stalvort iz Filadelfije i Ves Velker iz Majamija. Patriote su mislile i na odbranu pa je Bruskiju, Vrabelu i Semjuelu pridodat iskusni Adalius Tomas iz Baltimora. Pitsburg Stilersi najvažniju promenu napravili su na klupi gde je Majk Tomlin zamenio Bila Kauera. Još jedan tim koji je uz Petriotse dobro „pazario“ u pauzi između sezona bili su Denver Bronkosi. Odbranu je pojačao Dre Blaj, a hvatačku liniju Brendon Stoukli. Otpušten je kvoterbek Plamer i šansa će biti data prošlogodišnjem rukiju Katleru, ali je za svaki slučaj doveden i Patrik Remsi. Na poziciju raning beka stigao je Trevis Henri iz Tenesija dok je otišao Tejtum Bel. Konkurencija na poziciji tajt enda pojačana je Danijelom Grejemom iz Nju Inglanda, a šlag na torti uoči početka sezone je dolazak Simeona Rajsa, jednog od najboljih defanzivaca lige, koji je napustio Tampa Bej.
Njujork Džajantsi izgubili su najvažnijeg napadača, raning beka Tikija Barbera, koji se povukao, što će pojačati pritisak na mladog kvoterbeka Ilaja Meninga da konačno „proradi“. Vicešampioni Čikago Bersi nastavljaju da jačaju ionako najjaču odbranu lige. Iz Vašingtona je stigao iskusni Adam Arkjuleta, ali je i izuzetno brzi Devin Hester iz odbrane prebačen na mesto hvatača. Međutim, Bersi su propustili priliku da pojačaju poziciju kvoterbeka pa će ih i ove sezone ka plej ofu voditi Reks Grosman koji ih je koštao boljeg učinka u Superboulu. Najveći tragičari pauze između sezona su Atlanta Falkonsi. Oni su ostali bez superstara Majkla Vika kojeg čeka suđenje nakon priznanja da je učestvovao u organizovanju borbi pasa i napad je poveren slabom Džoiju Heringtonu.
Novi prelasci obećavaju još zanimljiviju i neizvesniju trku za šampionskim prstenom nego prošle godine, a ove sezone NFL će ponovo izaći iz okvira SAD. Utakmica između Njujork Džajantsa i Majami Dolfinsa zakazana za 28. oktobar biće odigrana na londonskom stadionu Vembli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari