Samo jedan turnir u Evropi 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

FIBA je dopunila spisak ekipa koje će se u junu 2020. boriti za Olimpijske igre.

Grupi od 16 najbolje plasiranih timova sa Mundobasketa koji nisu obezbedili učešće na Igrama, dodata su još po dva najbolje plasirana tima na poslednjoj FIBA rang listi sa svakog kontinenta. To su Senegal i Angola, Meksiko i Urugvaj, Kina i Južna Koreja, odnosno Hrvatska i Slovenija. Četiri turnira sa po šest ekipa učesnica biće odigrana na četiri kontinenta, što znači da će samo jedna od od 12 evropskih selekcija, računajući i Srbiju, imati priliku da organizuje turnir i tako sebi donekle olakša posao. Samo pobednici četiri turnira dobijaju vizu za Tokio 2020.

Ukoliko ne bude menjala princip prilikom žrebanja, FIBA bi trebalo da razvrsta ekipe u šest „šešira“, ali tako što bi prvi „šešir“ popunila četiri najbolje plasirana tima sa rang-liste, a ostali bili razvrstani geografski tako da se u istom „šeširu“ nađu predstavnici istog kontinenta. Iako su osvajanjem petog mesta u Kini pali za dva mesta na juče objavljenoj listi, košarkaši Srbije i dalje su najbolje plasirana selekcija među učesnicima junskih kvalifikacija. Ako FIBA odluči da „šešire“ u celosti formira prema rang-listi, u prvom bi bili (6) Srbija, (7) Grčka, (8) Litvanija i (9) Rusija, u drugom (10) Češka, (11) Brazil, (12) Italija i (13) Poljska, dok bi (14) Hrvatska, (15) Turska, (16) Slovenija i (17) Portoriko završili u trećem.

FIBA je saopštila da „nadmetanje za domaćinstva kvalifikacionih turnira počinje uskoro“, i tako praktično pozvala nacionalne saveze da počnu sa lobiranjem. Do sada su Italija, Grčka i Litvanija već najavile kandidaturu, a presednik KSS Predrag Danilović izjavio je da je za kandidaturu Srbije dobio podršku šefa države. Kvalifikacioni turniri igraće se od 23. do 28. juna 2020.

Do sada su učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju obezbedili Nigerija, Argentina, SAD, Iran, Francuska, Španija, Australija i Japan kao zemlja domaćin.

Učesnici kvalifikacija

Afrika: Angola, Senegal, Tunis

Amerika: Brazil, Dominikanska Republika, Kanada, Meksiko, Portoriko, Urugvaj, Venecuela.

Azija: Kina, J. Koreja,

Evropa: Hrvatska, Nemačka, Grčka, Italija, Litvanija, Poljska, Rusija, Srbija, Slovenija, Tunis, Turska, Češka.

Australija: Novi Zeland

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari