Samo pobeda vodi direktno u Katar 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Reprezentacije Srbije i Portugala imaju isti broj bodova, ali zbog bolje gol razlike domaćinu meča u Lisabonu odgovara i nerešen ishod nedeljne utakmice na „La Lužu“ (nedelja, 20.45).

„Da bi išao na Mundijal, moraš da dobiješ nekog velikog. A što ga ne bi doneli? Šta, je l’ oni to imaju krila i lete?“, pre mesec dana je samouvereno, pa i kočoperno, konstatovao i pitao Dragan Stojković i, evo, došla je nedelja kada će sa ekipom sastavljenom i nameštenom samo po njegovom selektorskom ćeifu imati priliku da sa velikih reči pređe na velika dela.

Jer, Portugal pripada fudbalskom krem društvu, zadnja je i najveća prepreka reprezentacije Srbije u trci za Svetsko prvenstvo sledeće godine, a „orlovi“ bi trijumfom u Lisabonu završili kao pobednici A grupe i već 14. novembra ušli na spisak učesnika prvog zimskog Mundijala u istoriji, dok bi evropski prvak iz 2016. godine bio izguran u rizično baraž doigravanje za takmičenje u Kataru 2022.

I pre nego što je uporno negiranje medijskog siguranja svog dolaska na vruću klupu, posle odlaska „oparenog“ Ljubiše Tumbakovića, zamenio ozbiljnim pregovorima na najvišem državnom nivou, Piksi je javno obećao da ćemo gledati našu selekciju na sledećem SP ako dobije komadno mesto. Sada, malo više od osam meseci posle početka prvog trenerskog posla u Evropi blizu je cilja, jer čak i u slučaju da izgubi bitku sa kolegom Fernandom Santosom ostaje mu bonus prilika da ponovi ono što su radili Radomir Antić i Slavoljub Muslin.

On sam je ubeđen da će im stati uz rame već posle ovih 90 minuta, produžetaka ili penala na Pirinejima, svlačionica mu veruje, mediji po običaju pumpaju dobitničku atmosferu, deo javnosti opet, stidljivo, veruje u čuda… I svi se drže učinka u prethodnih sedam kola kao krucijelnog argumenta, pošto su Dušan Tadić i društvo potpuno egal s Kristijanom Ronaldom i družinom u broju skupljenih bodova (17), dobijenih susreta (7) i remijima (2), samo ih deli gol razlika, zbog čega domaći tim (16:4) završava posao i nerešenim rezultatom, dok Srbiji paše isključivo odnošenje celog „plena“ sa stadiona Benfike.

Optimisti se hvataju i za to što: igra „orlova“ opet ima glavu i rep, startna formacija sa tri štopera i gomilom igrača na sredini terena ima dovoljno ponavljanja iza sebe, ključne figure ofanzivnog dela veznog reda su u odličnoj formi i iz nedelje u nedelju vuku konce u svojim klubovima (Tadić, Milinković-Savić, Kostić), špicevi Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović nezasito tresu mreže po Čempionšipu i Seriji A, Stojković nema problem da kadrovskim i taktičkim odstupanjima reaguje na konkretne probleme… Čak i za to što pod Piksijevom komandom, „orlovi“ jure i daju golove, sa respektabilnih 2,27 pogodaka po utakmici.

Isti računaju i na: izgrađenu psihološku stabilnost aktuelne postave, zarazni pobednički mentalitet jednog od najboljih srpskih fudbalera u 20. veku, kraj aut linije, prazninu nastalu isključenjem alfe i omege protivničke odbrane – Pepea u meču Portugala i Republike Irske… Paralelno, s tim žmure na hroničan nedostatak vrsnih i zdravih desnih bekova, na povremeno ozbiljne ispade naše defanzive i negiraju „moć“ tradicije, u ovom slučaju činjenicu da Srbija još nikada od osamostaljivanja nije skinula „skalp“ nekoj od selekcije iz Top 10. I, naravno, drže palčeve za kolektivno loš dan domaćina, svesni da ovaj puca od prejakih opcija na svakoj poziciji.

Istina je negde između, jer koliko god Portugal bio favorit, a jeste i to ne mali, toliko „orlovi“ imaju i s čim i kim da krenu po direktan plasman na SP. Još da vidimo znaju li kako to urade i hoće li imati sreću na svojoj strani.

Grupa A

1. Portugal 7 5 2 0 (+12) 17

2. Srbija 7 5 2 0 (+8) 17

3. Luksemburg 7 3 0 4 (-7) 9

4. Republika Irska 7 1 3 3 (0) 6

5. Azerbejdžan 8 0 1 7 (-13) 1

Pištaljka kod Orsata

U podeli sudijskih uloga naslovna je poverena Danijeleu Orsatu, Italijanu iz vrha arbitarskog esnafa, sa „značkom“ Međunardone fudbalske federacije od 2010. godine. Glavni sudija finala Lige šampiona iz 2020. godine i akter Svetskog prvenstva u Rusiji 2018, delio je Srbiji pravdu u polufinalnom meču baraža za EURO, s Norveškom, a u metode i autoritet ovog 45-godišnjaka uverili su se i fudbaleri Crvene zvezde (dva puta) i Partizana (jednom). Zbog određenih odluka na mečevima Serije A jedno vreme je imao policijsku zaštitu, a od zanimljivijih biografskih podataka su i 10 žutih kartona i jedan crveni pokazani u meču Mančester junajteda i PSŽ, u LŠ 2019. godine.

 

 

Ronaldo: Sve je u našim rukama

„Uvek je teško igrati u Irskoj, ali osvojen bod sve ostavlja u našim rukama. U nedelju, pred našim navijačima i u našoj kući, zapečatićemo naš put na Svetsko prvenstvo u Katar! Napred Portugal!“, glasila je instagram poruka Kristijana Ronalda zemljacima posle remija u Dablinu, očigledno uverenog da će „navigatori“ bez odlaganja završiti na SP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari