Samo Zvezda za sebe nadležna 1Foto: STARSPORT

Upravni sud u Beogradu odbacio je tužbu Partizana povodom toga što je Fudbalski savez Srbije priznao Crvenoj zvezdi titulu iz 1946. godine, ali to još uvek ne znači da su crveno-beli dobili konačnu bitku.

Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić objašnjava za Danas da klub još uvek nije iscrpeo sva pravna sredstva u nameri da ospori komšijama titulu koja im je dodeljena prošle godine.

– Ovde nije reč o presudi, a posebno ne o konačnoj. FK Partizan je otposlao tri pravna zahteva tokom avgusta 2019. godine, baš zato što smo ovako nešto i očekivali. Ovo „pilatovsko“ pranje ruku svih institucija ukazuje na pravnu nesigurnost u ovoj državi. Ministarstvo omladine i sporta kojem smo se prvo obratili ćuti već osam meseci. Sa druge strane, Prvi osnovni sud u Beogradu konstatuje da je reč o upravnom aktu i odbija svoju nadležnost. Upravni sud odlukom o odbacivanju, a ne odbijanju, što je jako velika razlika, tvrdi da nije reč u upravnom aktu i onda se i on proglašava nenadležnim – priča Vuletić.

Na pitanje koja je pravna instanca onda nadležna da prizna ili ospori titulu Crvenoj zvezdi, Vuletić odgovara:

– Izgleda da je za Zvezdu nadležna samo Zvezda. To je ono što je u ovom slučaju naš pravni osnov i direktan odgovor na vaše pitanje je da ćemo se obratiti Ustavnom sudu Republike Srbije zbog povrede prava na pravično suđenje. Ako dolazite u poziciju da nijedna sudska instanca ne želi da raspravlja na tu temu, svaka tvrdeći da je nenadležna, onda se postavlja pitanje ko je u ovoj zemlji nadležan za nepočinstva koja pričinjava FK Crvena zvezda, počev od slučaja Agrobanke, preko njenog direktora koji je i dalje na slobodi, tako što sudski organi ne postupaju po nalogu tužilaštva, odnosno po optužnici koja je odavno na snazi…

On naglašava da klub neće odustati i da će se obratiti višim instancama, čak i ako bude potrebno van granica Srbije.

– Partizan će podneti ustavnu žalbu, a Ustavni sud biće poslednja instanca na teritoriji Srbije kojoj ćemo se obratiti. Ako ustreba, ovu pravnu bitku nećemo voditi samo na teritoriji Republike Srbije. Za sada je nemoguće da se obratimo FIFA i UEFA dok ne iscrpimo sva pravna sredstva koja su nam raspolaganju u domaćem pravu. Mi poštujemo institucije Republike Srbije, ali se sada postavlja pitanje da li te institucije poštuju same sebe – zaključuje Vuletić.

Podsetimo, Zvezda je priznanje titule iz 1946. tražila na osnovu toga što je sud u Hrvatskoj za istu godinu dodelio status šampiona te zemlje Hajduku iz Splita.

Treba naglasiti da te sezone u Jugoslaviji nije postojalo zajedničko takmičenje, već su republike igrale zasebna prvenstva koja su smatrana kvalifikacionim turnirima za Prvu ligu Jugoslavije koja je startovala u sezoni 1946/47. Crvena zvezda je bila prva na tabeli u Srbiji, ali bez Vojvodine, gde je Spartak bio prvak.

Zanimljivo je da crveno-beli ni u jednoj monografiji kluba iz prošlog veka nisu spominjali da su osvojili prvu titulu 1946. godine, već su tvrdili da je to pehar Jugoslavije iz 1951. Isto tako je i prva Zvezdina zvezda Rajko Mitić u više intervjua isticao da mu je drago što je bio član ekipe koja je 1951. donela crveno-belima prvu titulu.

Pojedini navijači veruju da je priznanje titule iz 1946. traženo samo da bi klub prošle sezone, umesto ove, mogao da na amblem doda treću zvezdicu, koje se prišivaju za po svaki deseti pehar prvaka države.

Imam za ovo podršku u klubu

Vladimir Vuletić tvrdi da ima podršku svih u klubu po pitanju osporavanja Zvezdine titule, pošto se u javnosti stekao utisak da samo on vodi bitku dok se ostatak vrha kluba (Milorad Vučelić, Miloš Vazura) uglavnom ne oglašava.

– U našem klubu postoji podela nadležnosti, a u mojoj nadležnosti kao potpredsednika su upravo pravna pitanja. Mene nikada nećete čuti da govorim o transferima, niti o finansijama, tako da je sa te strane odgovor na to pitanje zaista iskren da imam podršku, a samo se ja oglašavam jer postoji podela nadležnosti – objašnjava Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari