Šampion Španije veći izazov od Fenera 1Foto: STARSPORT

Loše je Crvena zvezda izgledala u Istanbulu u prvom zvaničnom meču posle šestomesečne pauze.

Fenerbahče je uverio izabranike Saše Obradovića u to da će proces uigravanja i timskog sazrevanja trajati najmanje dva meseca, tokom kojih će imati vrlo teške ispite „zrelosti“ nalik večerašnjem protiv Baskonije u Hali „Aleksandar Nikolić“ , u drugom kolu Evrolige (19.00).

U Beograd je stigao zvanični šampion Španije osokoljen uvodnim trijumfom nad Realom.

U Zvezdi su potragu za još jednim inostranim igračem (ukupno ih je sada šest) u spoljnoj liniji završili angažovanjem Tejlora Ročestija, 35-godišnjeg plejmejkera, sa kojim je trener Saša Obradović sarađivao u Lokomotivi u sezoni 2016/17. Crveno-beli će u naredna tri meseca sasvim izvesno imati četvoricu Amerikanaca na pozicijama jedan i dva i tu mesta za relativno mlađe domaće igrače u Evroligi neće biti.

– Šampion ACB lige, ekipa koja je sigurno i pojačana u odnosu na prošlu sezonu u kojoj su osvojili titulu. Na svakoj poziciji imaju iskustvo i kvalitet, po dva odlična igrača. Imaju veliku čvrstinu, mogućnost da kombinuju na pozicijama, dobre šutere, odlično trče. Imaju pleja koji sve to kontroliše. Baskonija je još veći izazov nego Fenerbahče sa kojim smo igrali na startu sezone. Nismo dobro odigrali taj meč, pod utiskom starta sezone, duge pauze uz nedostatak tih težih i većih utakmica u tom periodu. Sada polako treba da ulazimo u takmičarski ritam na najvišem nivou i pokušamo da dobijemo što više utakmica – istakao je trener Obradović.

U odnosu na prošlu, šampionsku sezonu u Španiji, Baskonija je u određenoj meri promenila tim dovođenjem odličnog šutera Rokasa Gedraitisa iz Albe, centra Tonija Džekirija (Asvel) i Aleka Pitersa, koji je u prethodnoj sezoni mahom bio statista u Efesu. Arturs, mlađi od braće Kuruks (stariji Rodions je član Bruklin Netsa), kao i Tadas Sedekerskis vraćeni su ove sezone sa pozajmica i svojim talentom i atleticizmom trebalo bi da se izbore za određenu minutažu. Luka Vildoza i Pjerija Henri isprofilisali su se kao nosioci i vodeći organizatori igre u sistemu trenera Duška Ivanovića, u kojem je poseban akcenat na agresivnoj odbrani. Baski su na startu Evrolige napad Reala, jedan od najproduktivnijih na Starom kontinetu, sveli na svega 63 poena.

Crnogorski stručnjak je protiv „kraljevskog kluba“ veću minutažu dodelio svega sedmorici igrača i u toj činjenici Zvezda bi večeras mogla da potraži svoju šansu.

– Nismo se dobro pokazali protiv Fenera, mnogo tih malih stvari koje su važne u jednoj utakmici uradili smo pogrešno. Pobedili smo praktično sami sebe. Analizirali smo taj meč i vrlo pozitivni očekujemo sledeću utakmicu sa Baskonijom. Sjajan tim, odlični napadači, šuteri, u tom meču biće vrlo važno da zaustavimo njihove najvažnije igrače. Mi smo tim koji je okrenut čvrstoj odbrani, moramo da budemo fokusirani, opušteni i da igramo našu igru – poručio je Džordan Lojd, američki bek koji je protiv Fenerbahčea bio izuzetno neprecizan sa distance, šutirajući 1/9 za tri poena.

Teri počeo da trenira sa ekipom

Navijači Crvene zvezde željno iščekuju debi Emanuela Terija u crveno-belom dresu. Dvadesetčetvorogodišnji centar, visine 206 centimetara, po dolasku u Beograd morao je u dvonedeljnu izolaciju zbog inficiranosti virusom kovid 19. Amerikanac je izašao iz „karantina“ i počeo da trenira sa novim saigračima. Od procene trenera Obradovića, zavisiće da li će večeras imati prvi zvaničan meč u dresu Crvene zvezde.

Ročesti još nije stigao

Tejlor Ročesti se vratio u Crvenu zvezdu, posle solidne sezone 2017/18. Amerikanac je potpisao ugovor sa klubom na dva meseca, uz opciju produžetka do kraja takmičarske godine. Ročesti još uvek nije doputovao u Srbiju; po dolasku, u zavisnosti od rezultata testa na korona virus, trebalo bi da se priključi novima saigračima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari