Šampionsko hvatanje zaleta za 22. grend slem titulu i napad na ATP tron: Novak Đoković između Adelejda i Melburna 1EPA-EFE/MATT TURNER

Peti reket sveta napravio sjajnu uvertiru za Otvoreno prvenstvo Australije u tenisu (16 – 29. januar).

Mada je u više navrata priznao da će teško moći da zaboravi stres i poniženje doživljene tokom prošlogodišnjeg suđenja sa vlastima Australije i deportacije sa Petog kontinenta, nakon oduzimanja medicinskog izuzeća izdatog zbog njegovog čvrstog izbora da se ne vakciniše protiv korona virusa, Novak Đoković stalno ponavlja da je oprostio prošlogodišnji maćehinski odnos njemu omiljene teniske zemlje.

A da je bio iskren i kada je tvrdio da je motivisan i spreman za nove pobede na njenom tlu potvrdio je već ovog januara, osvajanjem manjeg turnira u Adelejdu, gde je 8. januara proslavio osvajanje 92. ATP titule u retko trofejnoj karijeri. Trinaest godina nije dolazio na tu adresu, a sada ju je izabrao kao generalnu takmičarsku probu za Australijan open. I dobio ono što je hteo sastavljajći prvi deo kalendara 2023. godine.

Pri čemu je izjednačavanje sa Rafaelom Nadalom u broju uzetih profesionalnih trofeja (svih bodovnih težina) najmanje važna stvar, jer sa večitim rivalom iz Španije vodi mnogo bitniju bitku za vrh liste vlasnika grend slem pehara, jer ovaj trenutno ima jedan više (22/21), a sve njihove bivše i sadašnje kolege debelo zaostaju u toj trci, pa čak i sveže penzinosani preostali član Velike trojke – Rodžer Federer (20).

Brojke su jedan od pokretača 35-godišnjeg Beograđanina, još u dečačko doba rešenog da ispomera sve granice „belog sporta“, s tim da je uvek vodio računa o tome da na svakom meču spoji što više lepog i korisnog, makar to značilo fizičko i prihičko iznurivanje tokom dugih mečeva. Poput onog u finalu Adelejda, jer je za tih 250 ATP bodova više od tri sata, u tri seta sa dva taj-brejka, lomio otpor Sebastijana Korde.

Padao i uspravljao se na noge, dominirao i krizirao… Obnavljajući „gradivo“ pred Australijan open, jer ako iko zna koliko treba pregaziti trnja na putu do uspeha onda je to devetostruki osvajač Australijan opena, u čije su zagrevanje za uvodni sezonski grend slem stali i trijumfi protiv Francuza Lesijena (2:0) i Kventina Halisa (2:0), Kanađanina Denisa Šapovalova (2:0) i Rusa Danila Medvedeva (2:0).

Imao je dovoljno prostora i vremena da „namesti ruku“, popravi ili uglanca pojedine udarce, rešava ličnu nervozu, podešava koncentraciju kada je gusto… tj. radi sve ono što ga čeka na AO. S tim da će u Melburnu i konkurencija i ulog biti još veći. Pogotovo u njegovom slučaju, obzirom da bi posle eventualnog finala mogao da poravna GS učinak Nadala i skine španskog vunderkinda Karlosa Alkaraza za vrha ATP liste.

Đoković se već neko vreme baškari na lovorikama, kao jedini osvajač devet tiula Australijan opena, a jubilarna bi ga učinila još nedostižnijim za aktuelnu i potonju konkurenciju. I pomogla mu da se vrati na tron u svetskom singl poretku, gde mu od ranije nema ravnog u broju nedelja provedenih na tronu. Poslednji put je na tom mestu bio 6. juna 2022, a pre toga je skupio impresivnih 373 sedmice iznad ostalih.

I može još, imajući u vidu odustajanje povređenog Alkaraza (6,820 bodova) i raspoložive kombinacije trenutnog i mogućeg bodovnog učinka, odnosno prošlogodišnjeg AO učinka, drugoplasiranog Nadala (5,770), trećerangiranog Kaspera Ruda (5,720) i na stepeniku niže smeštenog Stefanosa Cicipasa (5,715). Za to mu je potrebno da bude zdrav, prav i iskoristi meč loptu u finalu 29. januara.

Sve pod uslovom da mu stvari idu od ruke, odnosno forma se kreće uzlaznom putanjom, pa će u tu svrhu, u vakumu između dva turnira, odigrati dva trening meča. Sa potencijalnim rivalima na Ozi openu, ako ga žreb 12. januara spoji sa Danilom Medvedevim i(li) Nikom Kirjosem. S Rusom će svakako ukrstiti rekete u neobaveznom duelu 11. januara, a sa Australijancem dva dana kasnije, takođe u „Rod lejver areni“.

Na poprištu nekih od najblistavijih trenutaka Đokovićeve karijere, gde se zbog masovnog prisustva srpskih iseljenika često oseća kao kod kuće. Baš kao što je bio slučaj u Adelejdu ili, recimo, u Sidneju pre tri godine, kada je maksimalno pomogao reprezentaciji Srbije u uspelom pohodu na titulu u premijernom izdanju ATP kupa.

„Volim da igram u Australiji, moji rezultati svedoče o tome. Jedva čekam Melburn, „Rod Lejver „je moj najuspešniji teren u karijeri. Imam nedelju dana da se oporavim, fokusiram na igre na tri dobijena seta, na dve duge nedelje, nadam se“, izjavio je Novak pre avionskog transfera iz Adelejda u Melburn, uz umirujuću poruku svojim navijačima da je povredna zadnje lože sanirana.

I svedeno, ali dovoljno jako obraćanje izazivačima pred AO 2023 – „Moja je prednost što kada izlazim na teren svi moji protivnici znaju šta mogu da uradim“. Verovatno imajući u vidu i podatak da od 2018. godine i eliminacije u 4. kolu tadašnjeg Australijan opena, u fazi oporavka od prethodne operacije lakta, ne zna za poraz na tlu Australije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari