Savez, dresovi, Zaev i druge priče 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Od 25. maja kada su se okupili u Skoplju na pripremama za EP reprezentativce Severne Makedonije pratila je više fudbalska zbilja van terena, pa su nekako u senci ostale kontrolne utakmice protiv Slovenije (1:1) i Kazahstana (4:0).

Selektor Igor Angelovski više je slušao prognoze makedonskih epidemiologa jer je nakon prvog testa glavna „radilica“ Enis Bardi bio pozitivan na koronu, što je po pravilima UEFA značilo da ostaje kod kuće.

Sa radošču je dočekan drugi negativan test, pa će Bardi biti u timu za prvi meč protiv Austrije 13. juna u Bukureštu.

Stanje u Fudbalskoj federaciji Makedonije (FFM) nije sjajno, te predsednik Muhamed Sejdini, često povlači poteze malo mimo volje selektora i fudbalera.

Preko Nemačke kompanije „Jakoo“ poručeni „bordo dresovi“ sa znakom risa (poput srpskih orlova). To je izazvalo nezadovoljstvo reprezentativaca, a preko društvenih mreža više od 12.000 navijača zatražilo je da reprezentacija nastupi u tradicionalnim crveno- žutim dresovima.

Usledilo je ekspresno izvinjenje predsednika FFM, koji se obratio i evropskoj kući fudbala sa „molbom da reprezentacija nastupi bez promene boje sportske opreme“.

UEFA je na zvaničnoj stranici bez komentara stavila uz reprezentaciju Severne Makedonije tradicionalne dresove.

Interesatno je da su čelni ljudi FFM, bili „striktni“ u poštovanju epidemioloških pravila UEFA, pa je tako odbijena želja premijera Zorana Zaeva da na jednom od treninga u Skoplju poseti reprezentativce, što je u sportskoj javnosti ocenjeno kao „slučaj bez presedana“.

Reprezentacija Severne Makedonije čarter letom iz Skoplja sutra leti za Bukurešt, a treninge će obavljati na stadionu Steaue.

Dan pred utakmicu sa Austrijom stiže i delegacija FFM (oko pet stotina zvaničnika, porodice fudbalera i novinari).

Posle Austrijanaca susedi će odmeriti takođe u Bukureštu snage sa Ukrajnom, a potom se sele u Roterdam gde će igrati sa Holandijom.

Očekuje se da u Rumuniji uz Pandeva i ekipu bude i nekoliko hiljada navijača koji će sa četiri aviona stići u Bukurešt na dan utakmice. Cene ulaznica su izmedju 35 i 50 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari