Selektor ima na to pravo 1Foto: STARSPORT

Koliko je bilo iznenađenje što je Fudbalski savez Srbije na kraju potrage za selektorom zaostavštinu neposlušnog i(li) tvrdoglavog Slavoljuba Muslina dao njegovom pomoćniku Mladenu Krstajiću, nekada vrhunskom defanzivcu bez trenerskog iskustva…

… toliko je reakcija izazvala odluka bivšeg sportskog direktora Partizana i predsednika Radnika iz Bijeljine da na prvom okupljanju „orlova“ pod svojom kompletnom ingerencijom uzme kapitensku traku Branislavu Ivanoviću i da je Aleksandru Kolarovu, a za novog zamenika postavi Nemanju Matića.

Niko nema tapiju na ulogu vođe, pa ni ražalovani defanzivac Zenita, iako je šest godina bio produžena ruka selektora, a preturio ih je mnogo preko glave, ali u ovom slučaju nije se desilo ono što je uobičajena praksa prilikom takvih rokada – Ivanović se nije povukao iz nacionalnog tima, nije ispao iz prvih 11 – osim ako se to ne desi u predstojećim kontrolnim mečevima sa Marokom i Nigerijom i kasnije na Svetskom prvenstvu (ako ode u Rusiju) – niti se teško ogrešio o disciplinski kodeks (ili, barem, tako nešto nije poznato javnosti).

– Kolarov je novi kapiten, a Matić njegov zamenik. To, naravno ne znači da ima bilo kakvih problema i nesuglasica sa Banetom Ivanovićem, koji je i dalje deo ovog tima. Pričao sam sa Banetom otvoreno, nema tu nekih ličnih stvari. To je nešto što se dešava interno i sve je to normalno – otkrio je, ne i objasnio, svoj neočekivani potez Krstajić.

I pokrenuo lavinu komentara u medijima i javnosti.

– Prvo, treneri i selektori imaju pravo i obavezu da odlučuju ko, šta, gde, kada i kako će da radi. U ovom slučaju da bude kapiten. Takođe, nemaju obavezu da objašnjavaju svoje poteze, osim moralnu dužnost da o istima pričaju sa igračima. Ako je Krstajić to učinio sa Ivanovićem i Kolarovim onda je to ispravno i pošteno. Naravno, treba imati mudrosti u odabiru čoveka koji će vam biti desna ruka. Generalno, to mora biti neko u koga imate najviše poverenja, da biste mu dali ovlašćenja da reaguje kada neko na terenu ispadne iz sistema, ponaša se neprimereno ili negativno utiče na tim i igru. Reč je o vrlo osetljivoj materiji – kaže Ivan Golac, nekada i sam fudbaler i trener, kojem je jedino sporan tajming primopredaje dužnosti.

– Pretpostavljam da Krstajić nije ovu odluku doneo juče ili prekjuče, već verovatno u trenutku kada je preuzeo reprezentaciju, jer je sigurno imao viziju svog vođenja tima u svakom, pa i ovom segmentu. Jedini, uslovno rečeno, problem predstavlja tajming. Možda je trebalo to da učini ranije, još tokom prošlog okupljanja, za prijateljske mečeve u Aziji. S druge strane, u to vreme nije bio selektor nego vršilac dužnosti.

Jeste pravo selektora (trenera) da ne iznosi razloge bilo kog, pa i ovog izbora, ali verovatno je svima jasno da tamo gde izostanu obrazloženja nastanu prava ili kriva tumačenja. A kada ona pređu u spekulacije to se lako izrodi u pritisak na svlačionicu, što, dalje, može da poremeti ambijent u istoj i, u krajnjoj priči, utiče na rezultate. A, „orlovi“ će se posle preduge pauze pojaviti na nekom velikom takmičenju.

– Svi imamo određenu dozu sujete, imamo pravo i da budemo povređeni i ljuti, ali mislim da to neće biti slučaj sa Ivanovićem. On je stabilna ličnost, pravi lider i komandant, koji daje dobar primer drugima svojim odnosom prema reprezentaciji i ponašanjem na terenu. Kao i Kolarov. Obojica su ličnosti od autoriteta, zbog čega mislim da će ova rokada proći bez nekih negativnih posledica. Isto posmatram i izbor zamenika kapitena. Matić nije još za vođu, jer se, uz svo uvažavanje njegove klupske karijere i žara s kojim igra za reprezentaciju, ne može iz obdaništa pravo u fakultet. Ali ga vidim tik uz Kolarova – zaključuje Golac.

Vreme će pokazati svrsishodnost Ivanovićevog ateriranja sa mesta kapitena, možda i odstranjivanja iz reprezentacije, jer nije isključeno da ga je selektor imao u vidu kada je saopštavajući spisak za martovske mečeve podvukao da nikome nije zagarantovano mesto u timu.

Aleksandar Mitrović: Poštujemo odluku

– To je izbor selektora i moramo da se složimo sa tim, da poštujemo odluku. Bane, Koki i Matić su najveća imena u našem timu. Ne verujem da će biti ikakvih promena. Danas smo imali drugi trening i svi smo koncentrisani samo na pripremu utakmica protiv Maroka i Nigerije, koje će nam pomoći da se uigramo i taktički napredujemo – tvrdi napadač Fulama.

Dušan Tadić: Neće uticati na nas

– Atmosfera u ekipi je super, kao i uvek. Neće to uticati na nas i neće biti nekih posebnih promena – ovako se prema smeni Ivanovića i unapređenju Kolarova odnosi vezni igrač Sautemptona i perjanica „orlova“ tokom većeg dela trke za Mundijal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari