Serdari i vojvode ponovo jašu 1

U srpskom fudbalu, reklo bi se po onom što je transparentno i što nedvosmisleno dopire u javnost, vlada prava idila. Jedinstvo, jednoglasnost, sabornost. Izbori su protekli skoro savršeno, stari predsednik je o novom govorio sve najlepše, ovaj novi o ovom starom sve sa „cvetićima“ i „leptirićima“. Po onoj narodnoj, ja tebi serdare, ti meni vojvodo, a znamo „ko smo i šta smo“.

                       p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Tomislav Karadžić koji je rušen u najmanju ruku četiri godine, od najmanje četiri rukovodstva Crvene zvezde, otišao je sa čelnog mesta u Fudbalskom savezu izljubivši se sa svojim naslednikom, koga je lično promovisao u jedinog kandidata, i koji je lično pre dve godine Karadžića proglašavao za najveće zlo srpskog fudbala. Slaviša Kokeza svog „slavnog“ prethodnika predložio je za počasnog predsednika Saveza, što je takođe, pošto je Zvezdan Terzić koji je navodno bio protiv izašao iz sale da ne pokvari jednoglasnost. Istog dana promovisan je i novi selektor, izabran na predlog novog predsednika, a uz blagoslov starog. Milina jedna.

O Tomislavu Karadžiću se manje-više sve zna, sve ove godine o njemu je napisano mnogo toga. Od vakta Vladana Lukića na čelu Zvezde, optuživan je za nosioca planetarne zavere protiv tog kluba kao „stuba srpstva“, u kojoj su učestvovali i raznorazni tajkuni, političari i ko zna ko još. Osim toga, spočitavano mu je da je „ogrezao u malverzacijama“, što oko izgradnje Kuće fudbala u Staroj Pazovi, što u talu sa menadžerima oko nastupa igrača za reprezentaciju. Nijedna od tih optužbi nikad nije ni dokazivana, ni argumentima poduprta, Karadžić se povlači na počasni tron bez ijedne prijave protiv sebe, što „fudbalske“, što vezane za raznorazne privatizacije koje su mu prikačinjali. Utisak koji se nameće je da „večni predsednik“ nije sasvim otišao i da će kao počasni predsednik, opušteno i iz senke i dalje uticati na sve bitne odluke.

O Slaviši Kokezi zna se veoma malo. Tačnije, veoma malo toga je objavljeno, mnogo više je onoga što se „provlačilo“ kroz medije kao „čaršijska priča“ ili „javna tajna“. Po zvaničnoj biografiji rođen je 1977. u Sarajevu. Fudbalsku karijeru započeo je u FK „Čelik“ iz Zenice igrajući u mlađim kategorijama u periodu od 1985 do 1991. godine. U seniorskoj konkurenciji igrao je za FK „Brodarac“ iz Novog Beograda, gde je što kao igrač, što kao funkcioner bio od 1999. do 2014. godine. Od 2011. do 2012. godine bio je generalni direktor FK „Zemun“.

U javnosti je postao poznat u julu 2008. godine kada se pojavio na konferenciji za medije Srpske radikalne stranke posle njihovog protesta zbog hapšenja Radovana Karadžića. Tomislav Nikolić, tadašnji zamenik predsednika SRS i generalni sekretar Aleksandar Vučić doveli su ga sa čalmom na glavi i svog u zavojima kao ilustraciju brutalnosti policije prema njima. Kokeza je povrede, kako je tada rekao, zadobio dok je sa još jednim momkom pokušavao da zaštiti Vučića od policijskog batinanja. „Sam Vučić, koji je u utorak izjavio da je dobio četiri-pet udaraca pendrekom, nije imao vidljive povrede“, izvestila je „Politika“.

O njegovoj stručnoj spremi samo se nagađalo. Navodno od škole ima samo srednju saobraćajnu školu, mada je on u jednom intervjuu tvrdio da ima tri godine Više poslovne škole i „još par ispita na četvrtoj godini fakulteta“. Uvek je, po svojim rečima, imao različite privatne firme i nikad nije radio ni za koga. Prema izvodima iz Agencije za privredne registre on je danas stoprocentni vlasnik najmanje tri firme – „Eurosalon fabrika doo“, „Senior team doo“ i „Best contact doo“. Čaršija nepokolebljivo tvrdi da on kontroliše i firmu „Prointer IT Solutions and services doo, Beograd“, koja je preuzela kompaniju „Alti doo vlasnika lanca prodavnica IT opreme „Win&Win“. Predsednik DS Bojan Pajtić izjavio je ne tako davno da „firme bliske SNS 'Prointer' i 'Alti' kontrolišu kompletno tržište informacionih tehnologija u javnom sektoru od dolaska SNS na vlast.“

Kokeza je bio član Srpske radikalne stranke, pa se sa većinom slio u SNS, čiji je član Glavnog odbora i potpredsednik beogradskog odbora. Po drugi put u javnost je na velika vrata ušao u decembru 2012. kad je Aleksandar Vučić na čuvenoj ponoćnoj sednici smenio tadašnju upravu Zvezde i oktroisao neki vid prinudne uprave u kojoj su glavni igrači bili Dragan DŽajić, Nebojša Čović i, činilo se niotkud, Slaviša Kokeza. Tumačeno je to tada nedvosmisleno da ga je Vučić tu postavio kao neku vrstu svog guvernera, koji je trebalo da oporavi veliki klub koji je bio u posrtanju. Odmah je Kokeza krenuo i u rušenje Karadžića, da li po inerciji svojih prethodnika, da li iz ličnih ambicija. Pripisivali su mu tada i „prste“ u skandalu koji su u Bolonji priredili Bogdanov i kompanija, sve navodno u cilju da se Karadžić otera. Shvatio je brzo da je bolji put „hod kroz institucije“, postao je potpredsednik Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije. a za predsednika Fudbalskog saveza Beograda, izabran na vanrednoj Skupštini decembra 2014. godine. Ušao je u „Karadžićevu vladu“ gde je bio zadužen za takmičenje čime je doskorašnji predsednik „zapušio“ usta svim kritičarima iz Zvezde. Iz Zvezde je, inače, otišao podnevši ostavku u avgustu prošle godine, „zbog nezadovoljstva navijača i neslaganja sa radom drugih članova uprave“. Tada je posle neuspeha u utakmici sa Kairatom cela uprava navodno podnela ostavku, pa i Zvezdan Terzić, koji se kasnije popišmanio i ostao sam na čelu kluba. Lovorike koje je pobrao zbog osvajanja titule, tvrde mnogi upućeni u dešavanja oko Zvezde, ni Kokeza, ni ostali iz te garniture, neće mu tek tako oprostiti.

Karadžić je u vreme verbalnog rata optuživao jednog „potpredsednika Zvezde da je vlasnik ugostiteljskog objekta na Novom Beogradu, gde izdaje sobe na sat fudbalerima svog kluba“, što je bila direktna prozivka Kokeze na koju on nije reagovao. U javnosti su plasirane priče da je Kokeza još u radikalsko doba bio sitni kriminalac i diler, iz čega je „istrgnut“ angažmanom u novoj stranci. Na pitanje da li je sve postigao zahvaljujući Vučiću u jednom nedavnom intervjuu Kokeza je bio sasvim jasan.

„Premijer je moj prijatelj i tu ništa nije sporno. Znamo se preko 15 godina i privatno smo prijatelji i drugari. Međutim, nisam političar, niti sam radio bilo kada u nekoj državnoj instituciji ili obavljao bilo kakvu funkciju. Jesam član SNS-a, ali politički nisam aktivan.“

Neposredno pre nego što ga je Karadžić isturio kao jedinog kandidata, Aleksandar Vučić je izjavio da „Slaviša Kokeza ne može da bude nikakav funkcioner, niti član Glavnog odbora SNS, apsolutno ništa ukoliko želi da bude predsednik FSS“,

Kokeza i Karadžić očigledno znaju da izaberu šta je dobro za obojicu. Do sledećeg rata, naravno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari