Sergej ide na Radonjića 1Foto: EPA

Nakon glatke eliminacije Partizana u plej-ofu kvalifikacija ( 1:1, 3:0 protiv Bešiktaša), Srbija ove sezone neće imati predstavnika u Ligi Evrope.

Obavljenim žrebom u petak iz regiona se jedino bavio zagrebački Dinamo, kao i mađarski Videoton Marka Nikolića. Za navijače u Srbiji posebno će biti zanimljiva grupa H u kojoj će se takmičiti Lacio, Marsej, Ajntraht Frankfurt i Apolon.

Posle godina posrtanja, bankrotstva, ispadanja u najniži rang škotskog fudbala, Rendžers je tokom leta, predvođen čuvenim Stivenom Džerardom, kao debitantom u ulozi menadžera, uspeo da se plasira u grupnu fazu Lige Evrope, prvi put posle 2010. godine. Škotski velikan biće u grupi G zajedno sa Viljarealom, bečkim Rapidom i Spartakom iz Moskve.

Najveće iznenađenje u kvalifikacijama napravio je Didelanž, faktički poluamaterski klub iz Luksemburga za koji nastupa, doduše uglavnom je rezerva, i naš Milan Biševac. Didelanž je svrstan u grupu F zajedno sa Olimpijakosom, Milanom i španskim Betisom. Da je kojim slučajem eliminisao Bešiktaš, Partizan bi verovatno bio u grupi I sa izglednim prilikama da u konkurenciji Genka, Malmea i Sarpsborga dočeka proleće u Evropi. Navijači Partizana sigurno će sa pažnjom pratiti Grupu L, pošto je tamo njihov bratski klub PAOK, ali i miljenik Marko Nikolić sa svojim Videotonom. A tamo je i slavni Čelsi, bez sumnje jedan od favorita za osvajanje trofeja, pa i BATE Borisov.

Zagrebački Dinamo, jedini predstavnik iz ex-Yu nije baš prošao idealno u grupi D sa Anderlehtom, Spartakom iz Trnave i Fenerbahčeom. Najkvalitetnija, trebalo bi da bude već spomenuta grupa H: Lacio (Sergej Milinković Savić, Dušan Basta), kao poslednji četvrtfinalista Lige Evrope, nameriće se na finalistu Marsej (Nemanja Radonjić), od kojeg je upravo i eliminisan prošle sezone. Ajntraht Frankfurt, kao poslednji osvajač Kupa Nemačke (Mijat Gaćinović, Luka Jović, Filip Kostić) biće ravnopravan takmac Rimljanima i jedinom šampionu Evrope iz Francuske, dok je kiparski Apolon autsajder.

Sastavi grupa

GRUPA A: Bajer Leverkuzen, Ludogorec, Cirih, AEK Larnaka

GRUPA B: Salcburg, Seltik, Lajpcig, Rozenborg

GRUPA C: Zenit, Kopenhagen, Bordo, Slavija Prag

GRUPA D: Anderleht, Fenerbahče, Dinamo Zagreb, Spartak Trnava

GRUPA E: Arsenal, Sporting, Karabag, Vorskla

GRUPA F: Olimpijakos, Milan, Betis, Didelanž

GRUPA G: Viljareal, Rapid, Spartak Moskva, Glazgov Rendžers

GRUPA H: Lacio, Olimpik Marselj, Ajntraht Frankfurt, Apolon

GRUPA I: Bešiktaš, Genk, Malme, Sarpsborg

GRUPA J: Sevilja, Krasnodar, Standard Lijež, Ahisar

GRUPA K: Dinamo Kijev, Astana, Ren, Jablonec

GRUPA L: Čelsi, PAOK, BATE Borisov, Videoton.

UEFA planira treće takmičenje

Evropska kuća fudbala planira da uvede treće klupsko takmičenje od 2021. godine. Svojevremeno su u evropskom fudbalu postojala ti takmičenja – Kup evropskih šampiona, Kup UEFA i Kup pobednika kupova. U međuvremenu, ta takmičenja su preimenovana i dobila su nove formate (Liga šampiona i Liga Evrope), a Kup pobednika kupova je ukinut. U novom takmičenju, koje bi se zvalo Kup Evrope ili nešto slično, učestvovali bi klubovi koji ne bi izborili učešće u Ligi šampiona i Ligi Evrope. Učestvovala bi 32 kluba, kao i u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari