Sezona složenih kockica 1Foto: EPA-EFE/ ERDEM SAHIN

Vladimir Lučiću je ovo osma evroligaška sezona, a po svemu do sada viđenom, verovatno će biti i najbolja. Još u Partizanu bio je jedan od nosilaca igre, ali je nakon toga uglavnom bio igrač od poverenja i zadatka, kako u klubovima, tako i u reprezentaciji.

I povrede su činile svoje, tako da su se izgleda baš ove sezone sklopile sve kockice da dostigne igrački zenit.

Koliki je uticaj na to novog trenera Bajerna Andree Trinkijerija ostaje da se nagađa, ali je ekipa predvođena Lučićem sjajno startovala u Evroligi.

Vezali su prošle sedmice dve velike pobede u gostima protiv Makabija i Fenerbahčea i pokazali da su predviđanja kako će ove sezone biti „topovsko meso“ bila neosnovana.

Lučić je na obe utakmice bio najbolji strelac svoje ekipe, protiv Makabija je dao u karijeri rekordnih 26 poena, a protiv Fenera 18, uključujući i odlučujuće sa penala.

Na ta dva meča sabrao je indeks korisnosti 53, što je bilo ubedljivo najviše od svih, uz to je bio i te kako koristan i u vanstatističkim kategorijama, pre svega u odbrani.

Ove godine obarao je lične rekorde i u ofanzivnim skokovima i u ukradenim loptama,  i u 31. godini pokazuje svu svestranost kojom se odlikovao tokom karijere.

Iako nije često bio u prvom planu, uvek je bio u potpunosti timski igrač, koji je ličnu statistiku zanemarivao zbog timskog interesa, uvek bio požrtvovan, posvećen i maksimalno fizički spreman.

Ove sezone „eksplodirao“ je i napadački, na prva četiri meča u Evroligi ima trenutno prosek od 17,5 datih poena.

Za tri šutira u proseku fenomenalnih 64,7 odsto, pogodio je 11 iz 17 pokušaja. a za dva sjajnih 75 odsto.

Prosečno ima i 4,8 skoka po utakmici, kao i jednu ukradenu loptu i prosečan indeks 22,8.

Zanimljivo je da je Lučić na četiri utakmice samo protiv Olimpije iz Milana imao dve izgubljene lopte, što je s obzirom na minutažu, više nego „odgovorno“. Kao i tokom cele karijere, i sad je skroman u izjavama bez želje da se previše eksponira.

„Znamo šta želimo ove sezone. Uprkos svim promenama u timu, moramo da nastavimo da verujemo u proces i da budemo bolji iz dana u dan. Verujemo u stvari koje radimo na treningu“, rekao je kratko posle pobede protiv Fenera i nagovestio da bi, ako zdravlje posluži, mogao da bude jedan od ključnih igrača reprezentacije, najpre u kvalifikacijama, a zatim možda i na igrama u Tokiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari