Simeone spremio klopku za prvaka Evrope 1Kralj odbrane: Dijego Simeone Foto: EPA-EFE/ JUAN CARLOS CARDENAS

Derbi osmine finala Lige šampiona između Atletiko Madrida i Liverpula (21.00, Arena Sport) označava po rečima trenera „biti ili ne biti“ situaciju za oba kluba.

Liverpul je praktično već osvojio Premijer ligu, pošto ima 25 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca Mančester siti, tako da je usmeravanje svih snaga na Ligu šampiona očekivano.

Atletiko u La Ligi zaostaje 13 bodova za prvoplasiranom Barselonom, tako da je za njega suštinski izgubljena trka za pehar španskog prvenstva, pa je operacija rušenja aktuelnog šampiona Evrope logičan glavni cilj u prolećnom delu sezone.

Engleski klub je osim uloge favorita u prednosti i zbog toga što menadžer Jirgen Klop nema ni povređenih ni suspendovanih igrača, dok trener „jorgandžija“ Dijego Pablo Simeone sigurno neće moći da računa na povređene Kijerona Tripijera i Elia Ereru, dok su Dijego Košta i talentovani Žoao Feliks pod znakom pitanja.

Jedina prednost Madriđana na ovom meču mogla bi da bude u tome što nisu izgubili evropski meč od kako su se sa „Visente Kalderona“ preselili na novi „Vanda Metropolitano“ stadion.

Nemački strateg na klupi „crvenih“ upozorio je uoči meča svoje igrače da im se više ne računa prošlogodišnji kredit zbog osvajanja pehara Lige šampiona. Klop je istakao i to da će naspram sebe imati trenera koji ume da kvalitetno pripremi taktiku za svakog protivnika.

– Ako neko ume da igra na rezultat, onda to je Atletiko. Mnogo poštujem Simeonea, on pokušava sve da dođe do rezultata. Nas dvojica imamo sličnu priču. Mnogo smo se trudili i nismo mnogo pobeđivali, ali smo se i dalje trudili. Imamo dobar odnos, ali sam prilično siguran da će se to zaboraviti na utakmici – rekao je Klop.

Napadač Liverpula Sajdiu Mane postigao je proteklog vikenda protiv Noriča svoj 100. gol u engleskom fudbalu.

– Ne opterećuju me rekordi. Voleo bih da budem strelac protiv Atletika, ali neću se buniti ako gol postigne bilo ko drugi – naglasio je Mane.

Atletiko je u petak u derbiju La Lige odigrao 2:2 protiv Valensije. Madriđani su golovima LJorentea i Partija dva puta vodili, ali je protivnik oba puta stizao prednost.

Španskom klubu ovo nije prvi put u sezoni da je ispuštao prednost u bitnim mečevima, što je prema tvrdnji lokalnih medija glavni problem ove sezone.

Trener Dijego Simeone najavio je da se u prvih 90 minuta neće ništa rešiti, a da će pobednika odlučiti onaj ko bude imao bolju koncentraciju u oba meča

– Liverpul je najteži mogući protivnik koga smo mogli da izvučemo na žrebu, a mislim i da nam ova utakmica dolazi u verovatno najtežem momentu sezone. Jedina šansa je da Liverpul uhvatimo u klopku, da im poremetimo njihov ritam igre i uvedemo ih u naš. Šta god da uradimo na našem stadionu nije garancija da ćemo proći i odlučujuća borba vodiće se na „Enfildu“. Igrači se još uvek sećaju kako su Juventus pobedili 2:0 kod kuće, ali se to kasnije ispostavilo kao nedovoljno za prolaz dalje – upozorio je Simeone.

Atletiko i Liverpul nisu se u evropskim mečevima sastajali punih 10 godina, a poslednji put je to bilo u polufinalu Lige Evrope kada su „jorgandžije“ prošle u finale.

Zanimljivo je i da će večeras na terenu na suprotnim stranama biti i nekadašnji saigrači.

Defanzivac španskog kluba Stefan Savić i vezista „crvenih“ DŽejms Milner igrali su svojevremeno zajedno u Mančester sitiju, dok su vezista Madriđana Tomas Lemar i Fabinjo iz Liverpula delili dres Monaka.

Dortmund veruje u Halanda

Glavni adut Borusije Dortmund na večerašnjem meču protiv Pari Sen Žermena biće napadač Erling Haland. Norvežanin je u zimskom prelaznom roku došao iz Salcburga i odmah postao rekorder nemačkog kluba kao prvi koji je na startnih pet utakmica postigao osam golova. Nema dileme da će partiju Halanda sigurno pažljivo pratiti i selektor Srbije LJubiša Tumbaković pošto je napadač glavni adut Norveške za meč baraža Lige nacija za odlazak na EURO protiv „orlova“.

Osmina finala

utorak

Atletiko M. – Liverpul 21.00

Borusija D. – PSŽ 21.00

sreda

Atalanta – Valensija 21.00

Totenhem – Lajpcig 21.00

25. februar

Čelsi – Bajern 21.00

Napoli – Barselona 21.00

26. februar

Lion – Juventus 21.00

Real – Mančester siti 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari