Simona Halep žrtvovala sve da bi postala najbolja na svetu: Od heroja Rumunije, do nacionalne sramote 1Foto: EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Tenisku javnost u utorak je potresla vest da je nekada najbolja igračica sveta Simona Halep suspendovana na četiri godine zato što je bila pozitivna na doping kontroli 2022. godine.

Kako je saopštila Međunarodna agencija za integritet tenisa, u njenom nalazu krvi koji je dala nakon prošlogodišnjeg US opena pronađen je lek roksadustat, koji se koristi protiv anemije.

Bivša najbolja teniserka sveta je tada bila privremeno suspendovana, da bi posle procesa koji je potom vođen bilo presuđeno da je namerno prekrišila anti-doping propise, što je utvrđeno u čak 51 uzorku krvi koje je dala u 2022. godini.

Javnost je bila iznenađena oštrinom kazne, naročito ako se uzme u obzir činjenica da će po njenom isteku Rumunka imati 35 godina i da je teško očekivati da će se vratiti na teren, uprkos tome što je poručila da će nastaviti da trenira u nadi da će joj kazna biti smanjena.

Ipak, pojedine teniserke traže da joj ne bude dozvoljeno da se vrati na teren i da joj se oduzmu trofeji koje je osvojila.

Nedugo pošto je objavljena vest da je Rumunka suspendovana, njena rivalka iz vimbldonskog finala 2019. godine, sedmostrula šampionka na ovom turniru Serena Vilijams, na svom nalogu na društvenoj mreži „X“ kratko je napisala „Osam je bolji broj“, aludirajući na to da treba da joj se dodeli trofej koji je izgubila na terenu.

Čini se da je na dužinu suspenzije najviše uticalo ponašanje Halepove i izjava koju je dala kada je objavljena vest da je bila pozitivna na kontroli.

„Danas počinje najteži meč mog života: borba za istinu. Obaveštena sam da sam testirana pozitino na supstancu koja se zove ‘Roksadustat’ u ekstremno malim količinama, što je najveći šok moje karijere“, objavila je tada, a zatim nastavila u sličnom tonu:

„Kroz celu moju karijeri, ideja o varanju nikada mi nije pala na pamet, jer je to potpuno protiv mojih vrednosti sa kojima sam vaspitana. Suočiti se sa ovakvom situacijom, osećaj je zbunjenosti i izdaje. Ne radi se o titulama ili novcu. Sve je u vezi časti i ljubavnoj priči sa igrom koja se zove tenis i koja traje već 25 godina“.

Odbijajući da prizna krivicu dodatno je zakomplikovala ionako tešku situaciju u kojoj se našla, doprinela da kazna bude oštra i da posluži kao primer za druge.

Simona Halep je jedna od najboljih teniserki u istoriji ovog sporta, 64 nedelje je provela na prvom mestu WTA liste, a 2017. i 2018. je završila kao najbolja na svetu.

Osvojila je Rolan Garos 2018. i Vimbldon godinu dana kasnije i zaradila nešto više od 40 miliona dolara od nagrada sa turnira.

Uz fudbalera Georgija Hadžija i gimnastičarka Nađu Komaneči, Halepova je nila najveća sportska zvezda u Rumuniji, a posle pobeda na grend-slem turnirima u Bukureštu su organizovani dočeci kojima je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Simona Halep žrtvovala sve da bi postala najbolja na svetu: Od heroja Rumunije, do nacionalne sramote 2
Doček u Bukureštu posle trijumfa na Vimbldonu 2019. Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Dobitnica je visokih državnih ordena i proglašena za počasnog građanina glavnog grada Rumunije.

Upravo zato je vest da je koristila doping predstavljala veliki šok za javnost u toj zemlji i izazvala još veće razočarenje kod njenih navijača.

Selektor fudbalske reprezentacije Rumunije Basarb Panduru nije mogao da sakrije ogorčenje zbog toga što je ljubimica nacije koristila nedozvoljena sredstva, a nije poverovao i u njene tvrdnje da nije namerno uzimala doping.

„Sada je potrebno da sarađuje, o tome mora da razmišlja, to joj je jedini spas. Treba da kaže šta je radila, kako je to radila i da pokuša da dobije manju suspenziju. Imam nultu toleranciju prema dopingu. To je loš način da završite svoju karijeru u sportu“, rekao je Panduru.

Koliko je Simona Halep bila spremna da učini sve da bi postala vrhunska teniserka govori i to da je kao 17-godišnjakinja operacijom smanjila grudi, jer je, kako je objasnila želela da „popravila brzinu u igri“.

Kasnije je izjavila da je to bila najveća žrtva koju je podnela kako bi postala najbolja na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari