Siti među osam veličanstvenih, Mančester poput Milana 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Istorijsko je ovo veče za Mančester Siti, koji ne samo da je osvojio prvi put najprestižniju titulu evropskog fudbala, već se upisao u istorijske knjige fudbalske igre, piše Sport Klub.

Ekipa sa Etihada postala je ukupno 23. šampion Evrope, a prvi novi još od Čelsija 2012. Ovim trijumfom Mančester Siti je kompletirao savršenu sezonu u kojoj je osvojio triplu krunu Premijer ligu, FA kup i Liga šampiona.

Na ovaj način Siti je postao tek drugi engleski klub kojem je to uspelo. Prvi je to učinio gradski rival Mančester Junajted koji je to učinio 1999. Pored ova dva kluba još samo šest je uspelo da osvoji triplu krunu (prvenstvo, nacionalnu kup i Kup/Liga šampiona) a to su Seltik, PSV, Ajaks, Bajern, Inter i Barselona dva puta.

Pep Gvardiola je postao prvi trener koji je sa dva kluba osvojio triplu krunu, pošto je to prethodno uradio sa Barselonom. Siti je i svom gradu Mančesteru doneo besmrtan status. Pored Milana ovo je jedini grad koji ima dva osvajača elitnog takmičenja.

Što se tiče Intera, on je ovim porazom kompletirao izdanja italijanskih klubova u finalima sva tri evropska kupa. Roma je poražena u finalu Lige Evrope, Fiorentina u finalu Lige Konferencije i sada Inter u finalu Lige šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari