Sjajni Ognjen Dobrić vodio Crvenu zvezdu do četvrte uzastopne evroligaške pobede, Virtus bez Tea jednostavno nemoćan 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Dugo je tražio formu od starta sezone, nikako nije uspevao da pronađe ritam i ulogu, ali je večeras Ognjen Dobrić pokazao da je još uvek važan faktor u igri Crvene zvezde. Sjajnom partijom predvodio je crveno-bele protiv Virtusa do četvrte uzastopne evroligaške pobede, a ukupno šeste vezane u svim takmičenjima – 83:74.

Na idealan način iskoristili su crveno-beli povoljan raspored utakmica u Evroligi. U poslednja četiri kola, u tri navrata igrali su u hali „Aleksandar Nikolić“ i maksimalno materijalizovali frenetičnu podršku svojih navijača.

Virtus je bio ravnopravan, delimično i bolji takmac samo u uvodnoj četvrtini, u kojoj Zvezda nije imala raspoloženog pojedinca, osim Luke Vildoze (16p, 5as).

Crveno-beli defanzivno nisu u tom periodu mogli da poremete plan gostiju, koji su svesno težili ka tome da opterete centarsku liniju domaćina.

Ipak, prednost od šest poena posle deset minuta u korist giganta iz Bolonje (17:23) nije opteretila Zvezdine košarkaše, ni kada je iznosila deset poena (17:27), naprotiv.

Ulaskom Luke Mitrovića (12p, 3as), napad domaćina dobio je bolji „spejsing“. Istovremeno, ubrzanjem protoka lopte Vildoza je lošije rotacije iskažnjavao preciznim hicima za tri poena.

Sa tri vezana pogotka sa distance uverio je navijače da frenetičnom podrškom mogu pomoći njegovim saigračima da nastave sa pobedničkim nizom, tačnije, zadrže perfektan učinak od dolaska Duška Ivanovića na mesto šefa struke.

U bitnim trenucima, Dobrić i Nedović rasteretili su izvanrednog Argentinca, što je bilo dovoljno da pred odlazak na poluvreme Zvezda stekne minimalnu prednost (42:41). Virtus je do odlaska na veliki odmor imao 14 poena iz tranzicije, a crveno-beli četiri poena manje.

Odlučio je Ivanović da u nastavku zadrži Mitrovića na poziciji petice, što se ispostavilo kao odlično rešenje.

Virtus je produktivnost u napadu mahom zasnivao na sposobnostima Mikija (11p) i Žaitea (15p) pod protivničkim košem.

Bez suspendovanog Miloša Teodosića, ostali su bez rešenja u centralnom „piku“, a usled nešto slabijih procenata šuta sa distance naprosto se ponudili domaćinu.

Centar verovatno najboljeg kratkog otvaranja iz bloka u centralnom „piku“, Mitrović je vezao nekoliko izvanrendih sekvenci u datim situacijama.

Sa šest vezanih poena, uz divan pas ka Laziću za tri poena, definisao je momentum u korist crveno-belih koji se neće menjati do kraja utakmice.

Ni pad koncentracije, koji je za posledicu imao pet vezanih poena gostiju, kao ni periodični prelasci na zonsku odbranu nisu dekoncentrisali niti zbunili srpskog velikana.

Vildoza je bio inicijator i kreator igre u tranziciji, jednim pasom preko celog terena razbudio je Dobrića da se nakon zakucavanja više nije „ugasio“ (20p, 3as).

Napad Virtusa je potpuno stao; Zvezda je odlično preuzimala, zatvarala pas ka centarskom tandemu Žaite-Miki, a Vildoza je u dva navrata hvatao „žive“ lopte na poprečnim pasovima.

Raspoloženi i rastrčani, svesni da rival na perimetru jednostavno ne može gotovo ništa da odbrani, saigrači su uživali u sjajnim sekvencama Dobrića. Samo u trećem kvartalu ubacio ej sedam poena i uz dve asistencije bio inicijator ubedljivih 67:55.

Još dominantniji bio je popularni Šegi u uvodna tri minuta poslednje deonice. Vezao je nekoliko „floutera“, a kada je trojkom povisio na 76:60 na četiri minuta do kraja meča, protivnik je istakao belu zastavu.

Zvezda je meč završila sa impresivna 34 poena iz tranzicije, što je njen rekord u dosadašnjem delu sezone, u evroligaškoj konkurenciji.

Velika razlika omogućila je Ivanoviću i da šansu ukaže 17-godišnjem Nikoli Topiću, koji se našao u rotaciji zbog toga što je povređen Nikola Ivanović.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari