Rekord Šveđanke Šestrem: Najviše medalja u istoriji svetskog prvenstva u plivanju 1Foto: AP Photo/Lee Jin-man

Švedska plivačica Sara Šestrem osvojila je zlatnu medalju u trci na 50 metara slobodnim stilom na Svetskom prvenstvu u Fukuoki.

Do 12. zlatne medalje na svetskim prvenstvima ukupno, a druge u Fukuoki (najbolja i na 50 leptir), došla za 23,62 sekunde, što je za stotinku sporije od svetskog rekorda koji je postavila u polufinalu.

Srebro je osvojila Australijanka Šejna Džek (24,10), a bronzana medalja je pripala Kineskinji Džan Jufeji (24,15).

Šestrem je sada apsolutna rekorderka po broju odličja s plivačkog mundijala, pojedinačno i u štafeti. Ima ih ukupno 21 (šest srebrnih, tri bronzane).

Legendarni američki plivač Majkl Felps je skupio 20 (15-5-0), a njegova zemljakinja Keti Ledeki, koja ga je u Fukuoki nadmašila po najviše zlatnih medalja, ima 19 (16-3-0).

Takmičenja na Svetskom prvenstvu u Fukuoki završena su štafetnim trkama na 4×100 metara mešovitim stilom, a u obe konkurencije pobedile su Sjedinjene Američke Države.

U muškoj konkurenciji štafeta u sastavu Rajan Marfi, Nik Fink, Der Rouz i Džek Aleksi slavila je vremenom od 3:27,20 minuta, što je ujedno novi rekord svetskih šampionata.

Srebro je pripalo štafeti Kine (1,80 sekundi zaostatka), a bronza Australiji (2,42 sekunde zaostatka).

Amerika je do pobede u ženskoj konkurenciji (Regan Smit, Lili King, Grečen Volš i Kejt Daglas) došla vremenom od 3:52,08 minuta, srebro je osvojila štafeta Australije (3:53,37), a do bronze je stigla štafeta Kanade (3:54,12).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari