Slabosti postale hronične 1foto: Marko Đoković/Starsport

Partizan je ubedljivo poražen na gostovanju Lietkabelisu (78:93), izgubio korak u borbi za sam vrh grupe A Evrokupa, ali uz sve “olakšavajuće” okolnosti, pokazao da su sve slabosti koje ga muče ove sezone postale hronične i kraj im se ne vidi.

Mogli bi ovde poređati sve statističke kategorije u kojima je litvanski tim bio uspešniji i sve one ne bi objasnile potop koji su crno-beli tamo doživeli kao dve najednostavnije konstatacije. Prva, da ne mogu skoro ništa da odbrane i druga, da su napadački previše predvidivi i tromi.

Činjenica da je meč u Panevežisu došao samo 45 sati posle odigranog derbija sa Zvezdom i da je u to vreme stao i ne baš jednostavan put u Litvaniju, može opravdati samo nešto lošiji energetski status ekipe, ali i to važi samo za pet-šest igrača koji su imali veću potrošnju.

Trener Željko Obradović je i pre meča rekao da bi i neki drugi igrači baš sada trebalo da energetski povuku, ali to se izuzimajući Zagorca koji je posle duže pauze dobio bitnu minutažu, nije desilo. Gregor Glas, Jam Madar, Uroš Trifunović, Balša Koprivica pa i Dalas Mur su igrači koji su tokom ove sezone imali momente kad je izgledalo da očekivano “rastu”, ali im je posle toga minutaža naglo ili postepeno smanjivana i svi redom su poispadali iz ritma.

vi su oni, izuzimajući Mura, dovoljno mladi da bi im se neke stvari mogle istolerisati, ali i dovoljno “stari” da bi mogli i više da se “oprlje” na vatri bitnih utakmica, a ne u “gerbidž” vremenu.

Bili energetski puni ili na rezervi, crno-beli ove sezone izgledaju defanzivno nemoćno. Hronična kašnjenja u rotacijama i loša komunikacija pri preuzimanju za posledice su imale ili otvorene šuteve za tri poena, ili mis-mečeve koje su protivnici prelako rešavali u svoju korist.

Sve bi se prečesto raspadalo već posle prvog centralnog pika rivala, trener Obradović je sličnu odbranu postavljao i u svojim prethodnim klubovima, “na papiru” su i igrači kojima trenutno raspolaže fizički potentni za tako nešto, ali na terenu to ne funkcioniše.

Ako tu dodamo i vidljiv nedostatak defanzivne inteligencije kod nekih igrača, posledica je veliki broj ofanzivnih skokova protivnika. Pokazao je to u “derbiju” Davidovac, pokazali su to preksinoć u Litvaniji neki igrači kojima to nije poseban kvalitet.

Prečestu provaliju u odbrani napad često ne može da kompenzuje. Posebno kad potpuno izostane kontrola defanzivnog skoka a sa njom i poeni iz tranzicije, što bi trebalo da bude najjače oružje ove ekipe. U pozicionom napadu protivnik pritiskom na loptu lako usporava napad, procenat šuta sa distance oscilira ali nije na nivou da bi se samo time pobeđivalo.

Ovakav roster crno-belih bi mnogo više trebalo loptu da spušta u reket, a taj segment igre je prilično zapostavljen. Imao je Partizan u Litvaniji čak 13 pokušaja iz igre više od rivala (65:52), ali su se na svu muku nadovezali i brojni promašeni ziceri.

Crno-bele već u nedelju očekuje gostovanje Budućnosti u Podgorici u utakmici koja je veoma važna za konačni rasplet i plasman u ABA ligi. U narednih 20-ak dana u oba takmičenja završavaju se regularni delovi pred plej-of i biće malo vremena da se na treninzima mnogo toga ispravi.

Navijači crno-belih veruju u iskustvo i znanje Obradovića i bez obzira na “šarene” rezultate podrška “i kod kuće, i na strani” ne jenjava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari