Slask kao prilika za iskupljenje 1Alen Smailagić i Zek Ledej foto: Srđan Stevanović /Starsport

Poslednji odigrani meč protiv Cedevita Olimpije naznačio je koliko igra Partizana, naročito ofanzivno, zavisi od Kevina Pantera.

S obzirom na to da Amerikanca neće biti još neko vreme, večerašnji meč sa Slaskom (20.30) u okviru sedmog kola Grupe A Evrokupa, biće prilika da se crno-beli pred svojim navijačima iskupe za prethodno loše izdanje, ali i uvere trenera Željka Obradovića da osim u centarskoj liniji, neće morati narednih mesec dana da na tržištu traže i nova rešenja na bekovskim pozicijama.

Poljski predstavnik je u prethodnih šest utakmica pokazao da je jedan od slabijih timova u Grupi A, ali i kadar da barem bude dostojan rival na gostujućem terenu.

Umeli su da namuče Trento i Metropolitan i javnosti prezentuju sasvim korektne igrače poput američkog plejmejkera Trevisa Trajsa, Kodija Džastisa, koji je, recimo, prošle sezone nastupao za Zadar, kao i Kirila Lengvajna, američkog centra, koji je imao par solidnih rola i naročito kvalitetnu protiv Lietkabelisa.

Slask sa klupe predvodi iskusni slovenački stručnjak Andrej Urlep koji od 1997. godine uglavnom radi u Poljskoj.

Slask je u domaćem šampionatu tek na sedmoj poziciji što bi trebalo da bude i jasna ilustracija odnosa kvaliteta na večerašnjem meču, međutim, ukoliko bi jedan od parametara bio i duel Partizana odigran sa Cedevita Olimpijom onda bi oprez morao da bude izražen, pogotovo jer odbrana crno-belih na tom susretu ni na šta nije ličila.

I sam trener Obradović priznao je posle iznenađujućeg poraza da su njegovi puleni defanzivno potpuno podbacili i da nikako ne uspevaju da način odbrane modifikuju u hodu.

Crno-belima realizacija u pozicionom napadu osetno opada bez Pantera u igri. Slask je, recimo, najbolja skakačka ekipa u dosadašnjem delu Evrokupa, sa prosekom od impresivnih 36 skokova po meču.

Istovremeno, defanzivno su sasvim korektni, a pomenuti Lengvajn je skakački jedan od dominantnijih centara u čitavom takmičenju.

S tim u vezi, rovitost Koprivice, prouzrokovana izvrtanjem skočnog zgloba na poslednjoj utakmici, mogla bi da rotaciju na mestu centra svede na Smailagića i Ledeja, samim tim i poveća angažovanost na strani pomoći, pogotovo jer Kuruc nije u takmičarskoj ekipi.

Najveći problemi u igri Slaska su napadačke prirode, pogotovo u šutu sa distance. Poljaci su na mizernih 30 odsto uspešnosti i to je razlog zbog kojeg nisu na nivou konkurencije.

Trevis Trajs, kao nekadašnji igrač Galatasaraja, napadački je najpismeniji: sa 6,8 asistencija i 12,4 poena po meču neko je od čije lucidnosti u mnogome zavisi realizacija poljskog predstavnika.

– Ekipa koju moramo da poštujemo zato što poseduje kvalitet, a prethodnu utakmicu u Evrokupu protiv Hamburga je odigrala izvanredno. Gaji veoma specifičan način igre, pre svega u odbrani. Kako brani „pik en rol“ i igru dva na dva nije baš uobičajeno, što je iziskivalo posebnu pripremu. Vole da igraju u tranziciji, imaju dobre šutere. Trebalo bi da se vratimo načinu na koji smo igrali odbranu u toku cele sezone, izuzev poslednje utakmice tokom koje smo primili mnogo lakih poena i gde je u nekim trenucima ekipa bila bez energije – istakao je trener Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari