Slovaci na travi, Salcburg u glavi 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda imaće večeras dvostrukog protivnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Na travi stadiona „Rajko Mitić“ igraće protiv slovačkog Spartaka iz Trnave (20.30), ali će u mislima navijača, a verovatno i igrača, uveliko biti Salcburg.

Žreb za poslednju rundu kvalifikacija za ulazak u Ligu šampiona bio je nemilosrdan prema šampionu Srbije, pošto će u slučaju da prođu Slovake igrati protiv pobednika meča Salcburg – Škendija, mada nema dileme da će austrijska ekipa u četvrto kolo kvalifikacija. Verovatno je dobra stvar što je šampion Srbije izbegao Dinamo Zagreb jer bismo u tom slučaju dobili dvomeč ispunjen velikim nacionalističkim tenzijama na tribinama, što u ovom trenutku, usred tenzija između političkih elita obe države, nije potrebno ni jednoj ni drugoj strani.

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević po običaju je izbegao da priča o potencijalnom rivalu, želeći da se igrači fokusiraju samo na narednog rivala – Spartak Trnavu. A na „Rajko Mitić“ dolazi ekipa koja nikada nije uspela da se plasira u Ligu šampiona, ni u Ligu Evrope. Najveći klupski uspeh Slovaci su praktično ostvarili kada su pre Crvene zvezde uspeli da izbace Legiju iz Varšave. Doduše, pobeda u Varšavi od 2:0 ostala je pod velom stomačnog virusa igrača poljske ekipe, dok je poraz od 0:1 u Trnavi bio splet srećnih okolnosti, pošto je tim trenera Radoslava Latala bio na korak od toga da primi drugi, a možda i više golova. Međutim, Milojević upozorava da Zvezda ne sme da potceni Slovake kao što je to uradila Legija.

– Na ovom putu imamo jednog protivnika koji je dominirao protiv Legije, koja je na papiru bila favorit. Izuzetno dobro selektiran i kvalitetan tim, lokalpatriotska ekipa. Spoj iskusnih i mladih igrača, dobro vođenih od strane trenera. Od prvog do poslednjeg minuta se vidi šta žele. Ništa manje teža, niti lakša utakmica od prethodnih. Iziskuju respekt, kakav imamo prema svakom protivniku. Spremaćemo se kao i svaki put, očekuje nas jedna teška, tvrda utakmica. Zato pozivam navijače da nas podrže – rekao je Milojević.

Strateg Zvezde ne očekuje da će se Slovaci braniti u Beogradu.

– Ne bih se složio da su defanzivna ekipa. Igraju jak presing, dobro skeniraju protivnika, posvećeni su tome. Imaju brze igrače, brzu tranziciju. Ekipa savremenog fudbala, koja ima sve ono čemu mi težimo. Brze i fizički spremne igrače, poseduju poseban stil. Mislim da ekipu sa takvim stilom i načinom igre dugo nismo videli na „Marakani“. Spartak je ekipa koja takođe nije menjala tim od prošle godine. Imaju samo dva ili tri stranca, većina igrača je tu ponikla. Sve su to elementi koji nas teraju da budemo jako oprezni. Za svakog trenera je važno da ima grupu igrača na okupu duže vreme – dodao je Milojević.

Trener crveno-belih može da računa na sve igrače za meč za Spartakom. Defanzivac Srđan Babić se oporavio od povrede, a za evropske mečeve licenciran je i Veljko Simić, novajlija koji je proteklog vikenda, već na debiju protiv Voždovca, upisao prvi gol. U slučaju da ispadnu od Spartaka, igrači Zvezde sastaće se u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope protiv boljeg iz duela HJK Helsinki – Olimpija.

„Crveni bik“ s puno para i bez navijača

Od kada je kompanija Red Bul kupila Salcburg 2005. godine, ovaj klub su lokalni mediji počeli da nazivaju austrijski Mančester Siti, a u poslednje vreme i austrijski PSŽ, aludirajući na zapadne velikane koji su zahvaljujući bogatim gazdama postali ozbiljan faktor u evropskom fudbalu. Sa novim gazdama Salcburg je dobio puno para za dobre igrače (čak je i Sadio Mane bio član kluba od 2012. do 2014.), ali i promenu imena u Red Bul Salcburg. Ovo se naročito nije svidelo navijačima koji su nekoliko godina ratovali s novom upravom, a na kraju je spor rešen tako što je tribina na kojoj su bili najvernije pristalice zaključana nekoliko meseci, sve dok i najuporniji nisu odustali od protesta i pretnji novim vlasnicima.

Uzastopni petostruki prvak Austrije još uvek nije uspeo da se dokopa Lige šampiona, a prethodnih godina su mu „kost u grlu“ bili upravo klubovi sa Balkana (izbacili ih Rijeka i Dinamo Zagreb). Najzvučnije ovogodišnje pojačanje je bivši reprezentativac Austrije Zlatko Junuzović, koji je stigao iz Verdera. Alfa i omega ekipe je plejmejker Amadou Haidara (20), reprezentativac Malija. Nemački trener Marko Rose uvek igra u formaciji 4-3-3, sa veoma sličnim taktičkim zadacima na sredini terena kakve primenjuje i strateg Zvezde Vladan Milojević. Salcburg je prošle sezone ispao u polufinalu Lige Evrope od Olimpik Marselja, i to posle produžetaka. Na putu ka polufinalu, između ostalih, eliminisali su Borusiju Dortmund i Lacio. Vrednost tima Salcburga procenjena je na 115 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari