Slovenija nije iznenađenje 1Foto: CEV

Bilo je već nekako viđeno polufinale Poljska – Rusija na Evropskom prvenstvu, međutim odbojkaši Slovenije uspeli su da na suvi kvalitet nadigraju „zbornaju“ i sa 3:1 izbore duel za mesto u finalu.

Poljaci su bez većih problema nadigrali Nemačku (3:0), ali će naspram sebe u polufinalu imati izuzetno iskusnu i prekaljenu reprezentaciju koja je pre samo dve godine igrala u četvrtfinalu, dok je 2015. osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu.

Činjenica da su Slovenci uspeli da eliminišu Rusiju, do tog momenta aktuelnog šampiona Starog kontinenta i reprezentaciju koja ima ubedljivo najveću bazu odbojkaša na svetu, prevashodno je stvar sazrevanja selekcije koja je izuzetno dugo na okupu. Udela u napretku do ove sezone imao je i Slobodan Kovač, nekada selektor Slovenije, a danas prvi ideolog u reprezentaciji Srbije.

Dejan Vinčić je više od deset godina prvi tehničar reprezentacije i igrač koji je hronološki ispratio napredak aktuelne generacije u kojoj su Tine Urnaut i Klemen Čebulj tandem primača servisa, a Mitja Gasparini korektor. NJih četvorica čine suštinsku snagu i kvalitet reprezentacije koja je 2015. napravila najveći uspeh plasmanom u finale Evropskog prvenstva u kome su poraženi od Francuske (3:0).

Vinčić je promenio brojne klubove, a od 2017. nastupa u Poljskoj. Kao kapiten selekcije, Urnaut je verovatno i najbolji odbojkaš Slovenije i neko ko u Italiji ima izuzetan kredibilitet. Član Modene od 2017. godine, stasao u ACH Voleju, Urnaut važi za jednog od najpouzdanijih primača servisa na Starom kontinentu. Nastupao je za gotovo sve najkvalitetnije italijanske klubove, a sa Trentinom je 2016. uspeo da osvoji i Ligu šampiona.

Klemen Čebulj bio je najbolji igrač u generaciji 1992. iz koje trenutno čak njih četvorica nastupaju za seniorsku reprezentaciju. Zbog nešto slabijeg prijema servisa, ne i napada, nije uspeo da izgradi nešto bolju karijeru u Italiji, iako je nastupao za Ravenu, Lube i Milano. Jan Kozamernik jedan je od najtalentovanijih srednjaka; sa 24 godine član je Milana i zajedno sa Alenom Pajenkom čini tandem srednjaka u reprezentaciji. Pajenka je saigrač sa Vinčićem u Poljskoj, s toga i ne čudi što se odlično razumeju u reprezentaciji.

Samo četvorica odbojkaša Slovenije u reprezentaciji nastupa u domaćim klubovima, među kojima je ACH Volej evroligaškog formata. Jedino možda na korekciji nisu pokriveni sa dvojicom vrsnih igrača; iako je Gasparini protiv Rusije imao 12 poena, nije bio najefikasniji, već je sa 13 Urnaut izdominirao, dok je i Gasparini takođe sa 12 bio među najzaslužnijima za plasman u polufinale.

Južna Koreja iznenadila Srbiju

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije okončala je drugu fazu Svetskog kupa u Japanu porazom. U Tojami bolja je bila selekcije Južne Koreje, rezultatom 3:1, po setovima 25:21, 25:18, 15:25, 25:23. Katarina Lazović predvodila je Srbiju, koja je ubedljivo dobila treći period igre (25:15) i smanjila rezultat na 1:2, ali ipak u odlučujućem setu nisu pronašle način da „udare“ još jednom i izbore izjednačenje. Najefikasnija u redovima Srbije bila je Ana Bjelica sa 21 poenom, Jelena Blagojević upisala je 15, a Katarina Lazović 11 poena. Južnu Koreju predvodila je Kim Hejin sa 21 poenom. Srbija pred selidbu u Osaku, gde će odigrati poslednja tri meča Svetskog kupa, ima polovičan skor – po četiri pobede i poraza. Takmičenje nastavlja u petak duelom protiv Japana, od 12.20 časova po srednjeevropskom vremenu, dan kasnije zakazan je meč sa Kinom (8.00), a onda u nedelju i poslednji duel u kojem će rival biti Dominikanska Republika (5.30).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari