Slučaj građanina Milana P. 1Foto: STARSPORT

Mediji su već objavili da je napadač Crvene zvezde Milan Pavkov postao novi igrač Đangsua, ali se fudbaler ipak iz Kine vratio neobavljena posla.

Pavkov se o iznenadnom povratku u Srbiju nije oglašavao, a iz Zvezde su jedino saopštili da njihov igrač nije dogovorio lične uslove, te da je zato propao transfer vredan tri miliona evra.

Ostalo je na kraju nejasno kako je moguće da je propao transfer koji je praktično već bio završen, pošto fudbaleri u praksi uvek prvo utanače sve uslove, pa zatim odu na lekarske preglede, dok je potpis ugovora samo poslednja formalnost.

– Zašto bi neko prelazio toliki put ako se već nije dogovorio? Tako barem rade ozbiljni ljudi. Ne čeka se da se ode na potpis ugovora, pa da se tamo cenka. Na tako dalek put ne ideš na neviđeno. Ne znam šta bi mogao da bude stvarni razlog povratka, ali mi je čudno da je kod Kineza problem u parama. Dogovor, naravno, važi tek kada se stavi potpis na ugovor, tako da nije isključeno da je bilo pre toga problema u komunikaciji – priča za Danas trener i nekadašnji direktor Vojvodine Milorad Kosanović.

Kao neko ko je u kineskom fudbalu proveo više od osam godina, a sa Dalijanom osvojio tri titule, jedan Kup Kine i dva Super kupa, Kosanović navodi da su Kinezi veoma korektni kada je u pitanju plaćanje.

– Kinezi su besprekorni kad se potpiše ugovor. Tu država stoji iza toga, ne smeju ništa da ne ispoštuju. Kod njih kod takvih stvari nema igranja. Čak i kada sam raskidao ugovore sve su uvek isplatili, nikada nije bilo zatezanja. Bilo je pokušaja da se dogovorimo oko sume, ali nikada nije došlo do toga da neko ne želi nešto da plati – dodaje Kosanović.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost (SPFN) Mirko Poledica objašnjava da u Aziji, naročito u nižim ligama, igrači često imaju probleme.

– Do sada nismo imali nikada slučaj da postoji problem sa klubom iz najjače lige, ali u nižim ligama se događa da klubovi ne ispoštuju sve što moraju. Mi trenutno vodimo spor za Đorđa Rakića, a svojevremeno smo i za Danka Lazovića, a u pitanju su klubovi iz kineske druge lige. Takve vrste problema dešavaju se nažalost samo u Istočnoj Evropi i na dalekom Istoku, odnosno Aziji. U razvijenim zapadnim zemljama nikada nismo imali problem da klub ne ispoštuje nešto što je potpisano – priča Poledica.

On navodi da postoji nekoliko mogućnosti zašto bi transfer koji je već trebalo da bude završen mogao da propadne.

– Ne znam detalje o slučaju Pavkov, ali na osnovu mog igračkog iskustva u inostranstvu i prakse u SPFN na to može uticati nekoliko stvari. Često se dešava da klub želi jednog igrača, pošalje ponudu i uslove, a onda im se pojavi još neka opcija za drugog igrača, pa potom vagaju kod koga od njih mogu da spuste platu ili cenu. Igrač tako čak ode samo na potpis, a sačeka ga ugovor sa manjom cifrom od dogovorene. Dešavalo se i da se dva kluba sve dogovore, ali igrač s pravom u poslednjem momentu odbije ponuđene uslove jer misli da može da dobije bolju ponudu. Imali smo i slučajeve da menadžeri kažu igraču da treba da ode da potpiše ugovor za određenu platu, pa kada ode tamo kaže mu da ipak nije uspeo da izvuče tu cifru, te da ipak pristane na manju. Tada se na igrača vrši pritisak po principu da je već stavljen pred svršen čin i da je glupo da sada odbije kada je sve maltene gotovo. Međutim, takve stvari se uglavnom rade u poslednjoj nedelji prelaznog roka jer onda postoji i vremenski tesnac. Tada su u naročito podređenom položaju igrači koji nemaju klub. Pretpostavljam da je Pavkov sada izvagao da ima dovoljno vremena do kraja prelaznog roka, pa da je ipak za njega bolje da sačeka još neku ponudu – zaključuje Poledica.

U Srbiji na papiru jedno, u realnosti drugo

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica stalno upozorava fudbalere u Srbiji da ugovore koje potpišu moraju biti overeni kod notara jer u suprotnom neće važiti, kao i da se svi dogovoreni uslovi moraju pretočiti na papir.

– Konstantno se dešava da igrač dogovori jedne uslove, pa kada treba da potpiše ugovor cifra bude manja, a obeća mu se na ruke ostatak novca. On nekada i dobije tu razliku, ali je u pitanju rizik jer ako nije na papiru ne može se posle dokazati kao dug – navodi Poledica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari