SP: Hrvatska poslednji učesnik polufinala 1Foto: EPA-EFE/ FRIEDEMANN VOGEL

Reprezentacija Hrvatske poslednji je učesnik polufinala Svetskog prvenstva u fudbalu.

Izabranici Zlatka Dalića su do izjednačavanja najboljeg rezultata u istoriji svog fudbala stigli posle penala pošto je posle 120 minuta igre bilo 2:2, a nakon penala 4:3 za Hrvatsku.

U „penal seriji“ u redovima pobednika pogađali su redom Marcelo Brozović, Luka Modrić, Domagoj Vida i Ivan rakitić, dok je u drugoj seriji promašaj zabeležio Mateo Kovačić, a za Rusiju su Alan Džagoev, Sergej Ignjašević i Daler Kazujev, dok su neprecizni bili Fedor Smolov u prvoj, te Mario Fernandez u trećoj seriji.

Prethodno je u 101. minutu prednost Hrvatskoj u produžecima doneo Domagoj Vida nakon kornera Luke Modrića, da bi se Mario Fernandez revanširao na potpuno identičan način petnaest minuta kasnije, posle centaršuta Alana Džagoeva.

U toku regularnog dela utakmice Hrvatska je bila bolji rival na terenu, ali prednost u posedu lopte nije uspela rezultatski da materijalizuje, pa su nakon vodećeg gola Denisa Čeriševa u 31. minutu, uspeli da brzo reaguju i nakon samo sedam minuta izjednače preko Andreja Kramarića, a na asistenciju Marija Mandžukića.

U drugom poluvremenu jedina prava šansa viđena je u 60. minutu kada je Ivan Perišić pogodio stativu, a od 75. minuta obe ekipe su ušle u jedan sporiji ritam koji ih je odveo u produžetke, a na kraju i u penale.

Ovaj uspeh Hrvatske reprezentacije je ravan onom koji je napravila čuvena generacija „Vatrenih“ predvođena Robertom Jarnim, Davorom Šukerom, Robertom Prošinečkim i Zvonimirom Bobanom, kada je na Mundijalu u Francuskoj 1998. bila trećeplasirana, a da li će ova otići i korak kasnije ostaje da se vidi u sredu uveče kada će ukrstiti „koplja“ sa Engleskom.

Prethodno, u utorak uveče će se u prvom polufinalu susresti Belgija i Francuska.

Oba meča počinju u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari