Španski sudija posle Mesija, razočarao i Ćavija; na dve utakmice podelio 33 žuta i dva crvena kartona 1Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Mateo Lahoz jedan je od najboljih španskih fudbalskih sudija, međutim, u poslednje vreme mu nikako ne ide. Posle kritika koje je doživeo od Lea Mesija, ali i argentinske javnosti, zbog načina na koji je sudio četvrtfinale Svetskog prvenstva u Kataru, tačnije duel Argentina-Holandija, na njegov način deljenja pravde sada su kivni i u Barseloni.

Lahoz je harizmatičan sudija, neko ko preferira da prilikom donošenja odluka komunicira sa igračima, trenerima, objašnjava razloge zbog kojih dodeljuje kartone…

Ipak, u poslednje vreme deluje kao da je u kvalitativnom smislu osetno popustio, pre svega kada je održavanje kriterijuma u pitanju i načina kontrolisanja utakmice.

Četvrtfinalni meč između Argentine i Holandije bio mu je i poslednji u Kataru.

Iako su mu i Holanđani spočitavali da je bio preosetljiv prema Leu Mesiju, prilikom dosuđivanja faulova nad njim, posebno kivan bio je upravo argentinski as, koji se odmah nakon plasmana u polufinale, posle boljeg izvođenja penala (2:2 u regularnom delu) ustremio na Lahoza.

Španac jeste ispustio kontrolu na utakmici, prelako je delio kartone i čini se loše čitao određene situacije što nikako nije smeo sebi da dozvoli u tako važnoj fazi planetarnog takmičenja.

U Španiji to nije uticalo na njegovu reputaciju. Odmah po nastavku sezone dobio je priliku da sudi na gradskom derbiju Barselona-Espanjol i opet je bio u centru pažnje. Po sličnom scenariju iz Katara, pogubio se u drugom poluvremenu.

Usled nedoslednosti samo je povećao tenziju na terenu, bivao je sve nesigurniji kako se meč bližio kraju, pogotovo od momenta kada je Espanjol izjednačio na 1:1.

Gosti su svesno opstruisali igru, u čemu im je i Lahoz pomogao.

Od 75. pa do 90. minuta, praktično se meč igrao tek neka četiri minuta. Iako je meč produžen devet minuta, intenzitet igre nije mogao da se podigne.

Lahoz kao da je na uvertiri novogodišnje noći zaboravio da je zbog 18 žutih karotna u četvrfinalu Mundijala ostao bez šanse da se pojavi na terenu barem još jednom do kraja prvenstva u Kataru.

U istom maniru je nastupio i na Kamp Nou; meč je završen sa podeljenih 15 žutih kartona i dva crvena.

„On je sudija koji uvek ima kontrolu nad utakmicom, ali ju je izgubio u gradskom derbiju. Samo je mahao kartonima i to sam mu rekao na kraju. Nisam video pravdu u njegovim postupcima. Ne volim da pričam o sudijama, to nije moj manir, međutim, ovog puta nisam mogao da prećutim“, rezigniran je bio Ćavi, pogotovo što je remijem Barselona izgubila dva boda prednosti u odnosu na Real u samom vrhu tabele.

Ironije radi, trener Barselone je na uvertiri meča sa Espanjolom upravo u superlativu pričao o sudijskim kvalitetima samog Lahoza.

„Volim Matea zato što priča tokom utakmice, voli da komunicira sa igračima, trenerima i to je pozitivna stvar. Ono što arbitri ne smeju sebi da dozvole je da ih uhvati nervoza, a njemu se to ne dešava“, pričao je Ćavi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari