Spartak “penalima” bliži Evropi 1Foto:Starsport

Pažnja fudbalske javnosti u Srbiji nije bila zonirana na vrh tabele Superlige u pretposlednjem kolu; Crvena zvezda je apsolutnom dominacijom ove sezone pitanje šampiona rešila mnogo ranije, tako da je akcenat bio stavljen na dešavanja u Subotici.

 Iznenadna promena sudija samo je dodatno dramatizovala uvertiru duela koji je mogao da reši pitanje ko će posle direktnog okršaja između Spartaka i Radničkog obezbediti mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Neizvesnost nije izostala; nakon crvenog kartona za Nišlije, Spartak je realizovanim penalima pobedio Radnički – 2:0, ali time nije obezbedio mesto u Evropi; za takav podvig biće mu neophodan makar bod iz Humske u poslednjem kolu ili da Radnički u Nišu ne pobedi Napredak.

U suprotnom, Nišlije će igrati u međunarodnom takmičenju naredne takmičarske godine, s obzirom na to da su bili bolje plasirani uoči plej-ofa. I dok će se meč u Subotici sasvim sigurno prepričavati do četvrtka, posle poraza Partizana na Voždovcu – 2:1, Miroslav Đukić izvesno neće biti trener crno-belih naredne sezone, a mukama večitog rivala “naslađivaće” se fudbaleri Crvene zvezde nakon preokreta na terenu Vojvodine – 1:2.

Nemušto obrazloženje FSS da je navodno na zahtev UEFA odlučio da Milorada Mažića zameni Srđanom Obradovićem, kako bi najbolji srpski sudija bio odmoran za deljenje pravde u finalu LIge šampiona, dobrano je kumovalo ishodu meča u Subotici. Sudija Obradović je u razmaku od samo minut dodelio dva žuta kartona Milanu Pavkovu, najboljem strelcu Nišlija, iz nejasnih razloga i tako Radnički stavio u neravnopravan položaj od 49. minuta.

Fudbaleri Spartaka krenuli su svom snagom od tog momenta i u samo desetak minuta stvorili četiri dobre šanse, koje je sudija Obradović začinio prestrogo dosuđenim jedanaestercem. Prvi nešto nejasniji kontakt u šesnaestercu gostiju okarakterisao je kao penal, koji je u vođstvo pretvorio Nemanja NIkolić. Još veći previd, utisak je, napravio je u 77. minuta, kada je situaciju u kojoj je igraču Radničkog lopta prošla kroz noge, protumačio kao da je prethodno igrana rukom i ne trepnuvši omogućio NIkoliću da iz drugog penala postavi konačnih 2:0. Da suđenje nije bilo objektivno, verovatno pokazuje i podatak da je Nišlijama Obradović dodelio četiri žuta i jedan crveni karton, a domaćinu nijedan.

Zvezda je sa Joveljećem u samom špicu pobedila Vojvodinu nakon preokreta, asistencijama Gobeljića; Arsić je evrogolom, na pas Jovančića (navodno kaparisan od Zvezde za narednu sezonu) doveo u vođstvo domaćina, ali je novi šampion do poluvremena izjednačio nakon minijature Radonjića (promešao dvojicu čuvara pre nego što je levicom zakucao loptu), da bi konačnih 1:2 postavio MIlić, koji je umesto Joveljića od 72. minuta zaigrao u samom špicu.

Đukić je na krovu izveo najmlađi sastav ove sezone sa Vakulkom, Strahinjom i Đorđem Jovanovićem, Đerlekom, ali ga ni takvo obrazloženje poraza neće spasiti otkaza. Nakon prvih 45 minuta, u kojima je Partizan bio inferioran (Luković pogodio prečku, Stuparević promašio zicer), crno-beli su poveli golom Jevtovića, posle opravdno dosuđenog penala. Ipak, raspoloženi domaćin poravnao je iz identične situacije (opravdano dosuđene) pogotkom Lukovića, a konačnih 1:2 postavio je Mašović, nakon što je prvo promešao Uroševića po levoj strani, a onda u stilu Tijerija Anrija savladao nesigurnog Jovičića.

Zverev ubedljivo do titule u Madridu

Aleksander Zverev postao je tek peti aktivni teniser sa tri ili više titula na turnirima Masters 1000 serije! Rus rođen i odrastao u Nemačkoj, treći na ATP listi, u finalu Madrida pobedio je Austrijanca Dominika Tima rezultatom 6:4, 6:4, nakon što mu za sat i 18 minuta igre nije dao nijednu priliku za brejk. Zverev je u oba seta oduzeo servis Timu već u prvom gemu, nakon čega je rutinski odservirao po pet gemova i došao do trećeg trijumfa u dosadašnja četiri masters finala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari