Sportisti Mađarske "tradicionalno" zablistali na OI 1

Tokom današnjeg dana Mađarska je već imala šest osvojenih medalja na Olimpijskim igrama.

Po broju odličja severni srpski susedi bili su na trećem mestu ispred Amerike i Kine. Činjenica da je čak tri zlata osvojila plivačica Katinka Hosu omogućili su Mađarima da se popnu na listi osvajača medalja. Ipak, tek dolaze discipline u kojima su srpske severne komšije dominantne – kajak, rvanje, atletika, vaterpolo, dizanje tegova pa će konačan broj biti dosta veći. Država sa deset miliona stanovnika na prethodnim igrama imala je 18 medalja, jednu više od ovogodišnjeg domaćina koji ima dvadeset puta veću populaciju.

Tradicionalno, srpski susedi na svakom olimpijskom takmičenju sakupe veliki broj odličja. Ako se posmatra ukupan broj zlatnih medalja po glavi stanovnika Mađarska se nalazi na drugom mestu sa 16.8 najsjajnijih odličja na milion stanovnika. Ispred nje je samo Finska, koja ima 18.7 zlata. Mađari su takođe visoko pozicionirani po ukupnom broju svih medalja. Sa 47.8 medalja na milion stanovnika zauzimaju treće mesto, iza Finske i Švedske.

Mađarska je do sada u mačevanju osvojila 83, u plivanju 66, u kajaku 77, u rvanju 54, u gimnastici 40, u atletici 39, a u boksu 20 medalja. Na Igrama u Brazilu prvih dana najuspešniji su bili plivači, ili bolje rečeno plivačica Katinka Hosu. Ona je u noći između utorka i srede uzela zlatnu medalju u trci na 200 metara meštovitim stilom, dok je prethodno trijumfovala na 400 metara mešovito, gde je postavila i novi svetski rekord, i 100 metara leđno.
Još jednu medalju za plivanje doneo je Tamaš Kendereši, osvojivši srebro na 200 metara delfin. Do preostala dva odličja došli su mačevaoci Emese Szasz i G. Imre.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari