Jedan od najuspešnijih svetskih skijaša Šveđanin Ingemar Stenmark ocenio je da ga je njegova zemljakinja Anja Peršon već nadmašila i da je sada ona bolja od svih skijaša i skijašica Švedske. Stenmark je tokom karijere imao rekordnih 86 pobeda u trkama Svetskog kupa krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka.

Jedan od najuspešnijih svetskih skijaša Šveđanin Ingemar Stenmark ocenio je da ga je njegova zemljakinja Anja Peršon već nadmašila i da je sada ona bolja od svih skijaša i skijašica Švedske. Stenmark je tokom karijere imao rekordnih 86 pobeda u trkama Svetskog kupa krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka. Njega smatraju najboljim skijašem Švedske svih vremena. Stenmark, koji dolazi iz istog malog grada kao i Peršonova – Tarnabija, ima i sedam titula sa velikih šampionata, ali se u njegovo vreme takmičenje na olimpijskim igrama smatralo i svetskim prvenstvom, pa je olimpijski bio i svetski šampion. Dva puta je takvo zlato osvojio Stenmark. Bilo kako bilo, Anja Peršon je zaista prevazišla Stenmarka po broju svetskih titula. Ona ima osam zlatnih medalja sa velikih šampionata – od kojih sedam sa svetskih prvenstava i jednu sa Olimpijskih igara u Torinu. Pošto je osvojila i dve srebrne medalje i četiri bronze tokom svoje karijere, Peršonova sada ima ukupno 14 medalja.
Najuspešnije srpske teniserke Jelena Janković i Ana Ivanović zadržale su prošlonedeljne pozicije na najnovijoj rang-listi najboljih igračica sveta. Jankovićeva je deseta, Ivanovićeva 14. na WTA listi, a napredovali su za po jedno mesto Ana Čakvetadze (12) i Dinara Safina (11). Na vrhu liste i dalje je Marija Šarapova sa 3.978 bodova, ispred Žistin Enan i Ameli Morezmo. Na ATP listi nije bilo promena na listi 50 najboljih ove nedelje, tako da je baš kao i prošle Novak Đoković i dalje 14. teniser sveta, dok je lider Rodžer Federer ubedljivo prvi sa 8.120 bodova. Ilija Bozoljac je, u odnosu na proteklu nedelju, slabije rangiran za jednu poziciju i sada je 117. teniser sveta, dok se zahvaljujući dobrm rezultatima na čelendžerima po Južnoj Americi Boris Pašanski popeo pet stepenika i trenutno je 153. na ATP listi.
Fudbalski savez Srbije juče je predstavio novi trofej nacionalnog Lav Kupa, koji je izabran na konkursu Fakulteta likovnih umetnosti. Novi trofej osmislio je Mihailo Mlinar kome je pripalo i 250.000 dinara, a on je novinarima rekao da mu je čast što je imao priliku da osmisli prvi trofej srpskog Kupa i da to takmičenje „vrati pravoslavlju“. Upitan da kaže za koga navija, Mlinar je odgovorio: „Navijam za Srbiju“. Drugu nagradu dobio je zajednički rad Nenada Živića i Milorada Panića, koji će podeliti 100.000 dinara, dok je Dušanu Petroviću pripalo 50.00 dinara, pošto je njegov rad dobio treću nagradu. Na konkursu, koji je prema rečima direktora marketinga Fudbalskog saveza Srbije Aleksandra Bjelića organizovan kako bi najmasovnijem nacionalnom takmičenju bio „vraćen značaj, izgubljen proteklih godina“, učestvovalo je 36 radova. Svi radovi su na sebi imali stari grb Fudbalskog saveza Srbije, pošto je konkurs organizovan pre nego što je on promenjen.
Češki odbrambeni fudbaler Marek Jankulovski produžio je ugovor sa Milanom do juna 2011, saopštio je italijanski klub. Jankulovski, koji ima 29 godina, u Milan je došao na početku prošle sezone iz Udinezea. Čeh je postigao postigao pobednički gol u nedeljnoj pobedi Milana nad Livornom od 2:1, koja je „rosonerima“ donela šesto mesto na tabeli italijanskog prvenstva. Nekoliko standardnih članova prve postave Milana, među kojima i „vezisti“ Đenaro Gatuzo, Klarens Sedorf i Kaka, nedavno su do 2011. produžili ugovore sa ekipom.
Lider nemačke Bundeslige Šalke, u nastavku sezone biće oslabljen neigranjem Gustava Varele, koji je na subotnjoj utakmici sa Hertom povredio ukrštene ligamente levog kolena i očekuje ga operacija, a potom i dugo odsustvo.
Varela je posle Sorena Larsena drugi igrač Šalkea koji je van stroja, pa ekipu za koju nastupa Mladen Krstajić očekuje težak posao u trci za titulu. Klub iz Gelzenkirhena trenutno vodi u Bundesligi sa šest bodova više od drugoplasiranog Verdera.
Brazilski as i najnovije pojačanje Milana Ronaldo zadovoljan je svojim premijernim nastupom u dresu sa brojem 99 u redovima „rosonera“.
– Nije bilo lako izaći na teren i igrati samo nekoliko dana nakon dolaska u klub – rekao je Ronaldo, koji je u pobedi nad Livornom, u igru ušao u 63. minutu umesto sunarodnika Oliveire. Sretan sam zbog pobede, jer smo osvojili važne bodove. Moji prvi utisci u novom timu su dobri i mislim da sam u dobrom stanju, iako mislim da mogu još napredovati. Zahvaljujem novim saigračima što su mi pomogli da se brzo snađem. Još uvek nisam upoznat sa njihovim kretanjima na terenu, ali sve je prošlo dobro i kada sam bio sam u napadu, i kada smo bili dvojica. Golovi će doći s vremenom – dodao je Ronaldo.
Bivši brazilski reprezentativac Romario, iako u poznim igračkim godinama (41), još uvek je efikasniji i od dvadesetak godina mlađih igrača. On je u pobedi Vasko da Game nad ekipom Volta Redonde (6:1), postigao čak tri gola za samo deset minuta provedenih na terenu i tako stigao do cifre od 990 „službenih“ pogodaka. Podsećanja radi, bivši igrač PSV-a, Barselone, Flamenga, Fluminensea, Valencije, Al Sada, Majamija i Adelaida se u svoj matični klub vratio upravo sa namerom da do kraja svoje igračke karijere ostvari učinak od 1.000 zvanično postignutih golova.
Kristijano Ronaldo, ofanzivni vežnjak MANČESTERJUNAJTEDA i odnedavno kapiten portugalske reprezentacije, očekuje da mu tim sa Old Traforda ponudi 8.3 miliona dolara godišnje, kako bi odlučio da ostane u redovima aktuelnog lidera Premijerlige. Ako na Old Trafordu prihvate ovakvu želju, Ronaldo će postati najskuplje plaćeni fudbaler, ukoliko se izuzme Bekamov budući angažman u SAD.
Napadač Barselone Semjuel Eto odbio je da uđe na teren sa klupe, na minuloj utakmici koju je Barsa odigrala protiv Rasing Santandera (2:1). On je odbio da se spremi za ulazak u 85. minutu, a kasnije je rekao Euzebiju, inače članu uprave tima sa Nou Kampa, kako ne namerava da ulazi u igru pred kraj susreta, jer smatra da je to ispod časti za napadača njegovog kalibra.
– Jednostavno nije hteo da uđe u igru, ne znam zašto, nije mi rekao. Šteta, svaki minut koji on odigra je vrlo dragocen, a ovih nekoliko minuta bi mu pomoglo da se vrati u formu nakon povrede i odsustva – istakao je strateg Barselone Frank Rajkard, ne osuđujući previše kamerunskog napadača, a u odbranu Etoa stao je i predsednik Barselone Žoan Laporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari