Spreman fizički odgovor 1Foto: STARSPORT

Pobedu nad favorizovanim Zenitom, koja je podsetila navijače na slavne dane prošlosti, košarkaši Partizana donekle su upropastili porazom u ABA ligi od Mornara u Baru, što je ujedno bila i uvertira večerašnjeg gostovanja Valensiji u 3. kolu Evrokupa (20.45).

Crno-beli su seriju od tri vezana gostovanja loše započeli porazom u Baru. Bila je to ujedno i druga izgubljena utakmice nakon meča u Trentu na startu Evrokupa. Pulene Nenada Čanka večeras očekuje i najteže iskušenje od početka sezone, u zemlji u kojoj su neposredno pred start takmičarske 2018/19 doživljavali debakl do debakla na španskoj turneji. Valensija je „traljavo“ započela sezonu sa dva poraza, posle kojih je vezala četiri trijumfa. U zoni Evrokupa to je jedan od najrespektabilnijih klubova sa čak 19 pobeda na poslednjih 20 mečeva. Valensija je u poslednjih 15 godina u tri navrata osvajala Evrokup, poslednji put 2014. s tim da je 2017. igrala u finalu.

– Valensija je tim koji je kao i Zenit, pretendent na najviši plasman u Evrokupu. Ekipa koja je godinama igrala Evroligu i sigurno joj je cilj da se nakon ove godine vrate na evroligašku scenu. Igraju tipičnu špansku košarku sa mnogo trčanja i mnogo tranzicione igre. Imamo nauk sa turneje po Španiji kako ne treba da igramo protiv takvih timova. Potrebno je da igramo fizički jače, sa mnogo više kontakta, da odigramo disciplinovano u napadu i sprečimo njihove kontranapade. Imamo i probleme sa povredama, ne znam koliko će moći da igraju Si, Lendejl i Veličković, ali svakako ne idemo u Valensiju sa belom zastavom – najavio je Čanak mogućnost skraćene rotacije prouzrokovane rovitošću trojice bitnih igrača u centarskoj liniji.

Večerašnji susret biće ujedno i prvi međusobni u Evrokupu. Valensija takođe kuburi sa povredama vodećih igrača od početka sezone. Ekipa nije puno promenjena u poređenju sa prošlom, rezultatski ne toliko uspešnom sezonom. Najviše je pojačana centarska linija povratkom Majka Tobija, odnosno angažovanjem reprezentativca Francuske Luisa Laberija, koji se u međuvremenu povredio. Interesantan je i Met Tomas, jedan od najboljih srednjoškolskih šutera na Viskonsinu, koji je četiri godine studirao na Ajova Stejtu. Tomas u karijeri šutira preko 40 odsto za tri poena, tako da je jasna namera zbog čega je letos doveden iz Obradorija.

– Svi znamo kako igraju ekipe iz Španije, pa i Valensija koja je stalno u vrhu ACB lige. Nemamo puno vremena, a ni sam put nije lak, ali moramo da se što pre adaptiramo na date okolnosti, pripremimo se i iz sebe izvučemo ono najbolje. Potrebno je da budemo koncentrisani, disciplinovani i da adekvatno fizički odgovorimo na njihovu igru – poručio je Đorđe Gagić, možda večeras i jedina opcija Partizana na petici. Crno-beli odmah posle meča u Valensiji lete za Sloveniju u kojoj u subotu gostuju u Novom Mestu ekipi Krke.

Janković već od četvrtka

Zaobilaznim i nedovoljno transparentnim putem Partizan je uspeo da dovede Stefana Jankovića, koji je bio u sporu sa Crvenom zvezdom. Posle odluke KSS da je Janković slobodan igrač, Zvezda se žalila Olimpijskom komitetu Srbije, što je nateralo Partizan da preko Fuenlabrade izdejstvuje „čiste papire“ FIBA. Krovna košarkaška organizacija odlučila je da španski klub može da registruje Jankovića bez obeštećenja Zvezdi od 200.000 evra (koliko su crveno-beli potraživali na osnovu važećeg ugovora sa igračem), a Fuenlabrada bi formalno već u četvrtak, po povratku crno-belih iz Valensije, trebalo da prosledi Jankovića Partizanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari