Srbija igra atomsku žensku odbojku, Brazil nije imao šansi u finalu Svetskog prvenstva 1EPA-EFE/SANDER KONING

Reprezentacija Srbije odbranila titulu svetskog prvaka iz 2018. godine i za samo 92 minuta produžila planetarnu dominaciju – 3:0 (26:24, 25:22, 25:17).

Prvi set u dupke punoj dvorani u holandskom Apeldornu igrao se na „krv i nož“, sa dobrim odbranama, žestokim napadima i selektorskim taktičko-kadrovskim nadrmudrivanjima sa obe strane mreže.

Uvodni poen pripao je Kariokama, čija je strategija glatko prolazila do 7:3, da bi posle 10:10 počela rezultatska klackalica. S tim da su obe ekipe imale serije od 3:0, pre nego što se Orlice, ponajviše zahvaljujući boljem bloku, nisu izborile za dve set lopte (24:22).

Prvu je Katarina Lazović poslala u aut, pa je zaustavljena Sara Lozo, ali onda je Tijana „bombašica“ Bošković u svom stilu ispalila neodbranjiv projektill i razbila protivničku defanzivu.

Za promenu, ista startna postava Pušić – Lozo – Bošković – Stevanović – Buša – Popović povela je „kolo“ u drugom setu, ali su joj Gabi Gimaraeš i družina ubrzo poremetile prijem i preuzele rezultatsku palicu.

Žuto-zeleni deo tribina poskakivao je na 2:5, 3:6, 4:7, 5:9, 7:10… da bi crveno-plavo-beli publike eksplodirao na nebeski skok i poen Boškovićeve za prvi egal u tom delu susreta – 12:12.

Superborbene izabranice Ze Roberta nisu klonule, naprotiv uzvratile su nizom za 13:16, međutim usledila je fantastična reakcija pulenki Danijelea Santarelija i odlepljivanje na 18:16.

Briljirale su u tim trenucima (na servisu) Jovana Stevanović i (u polju) Bojana Drča, pa su uz podršku ostalih srčanih i samouverenih devojaka sa Balkana pobegle na 21:17.

Nije im se promenio izraz lica ni kada su ih cure sa druge strane planete vratile unazad (22:22); Tijana je popravila ličnu statistiku, Tainara napravila grešku, a Stevanović blokom zaustavila Loren.

Za korak od sedam milja ka vrhu pobedničkog postolja. Kao da su žurile da što pre još jednom začuju Bože pravde sa razglasa, Srpkinje su svim silama krenule na Brazilke u trećem setu.

Opuštene i ozbiljne u isto vreme, Orlice su hladnokrvno zatvarale obruč oko protivnica. Sve im je išlo od ruke, svakim odbranjenim ili zadatim udarcem naplaćivale su vrhunski kvalitet, fantastičnu timsku energiju, mukotrpan rad tokom celog leta, prelepu energiju sa novim selektorom, stručnost Italijana i njegovih saradnika…

Od prvog poena (Bošković) videlo se da Brazilke nemaju s kim i s čim da im ispariraju. Posle uspešnog bloka Ane Karol (3:3) postojao je samo jedan tim. I igrao se odbojke.

Kao da nije finale Svetskog prvenstva nego nekog lokalnog turnira, bez trunke treme i namere da prestanu sa „davljenjem“ takmaca, srpske odbojkašice su jednostavno plesale u Apeldornu.

Kao dlanom o dlan, ugrabile su 17:9, posle čega je bilo jasno da Beograd mora da sprema još jedan doček veličanstvenoj reprezentaciji koja nam od 2015. godine redovno donosi medalje.

Čast da „zakuca“ Brazil i završi odbranu planetarne dominacije imala je (a ko drugi) kapitenka Tijana Bošković.

Stasita Bilećanka u finalu je izdominirala sa 24 osvojena poena. Jovana Stevanović je zabeležila 11, Buša Bianka osam. Mina Popović i Lozo Sara su doprinele sa po sedam, dok je Bojana Drča upisala šest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari