Košarkaši Srbije ispustili pobedu u Ljubljani 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je posle produžetka od Slovenije rezultatom 97:92(17:21, 28:21, 22:23, 19:21, 11:6) u drugoj pripremnoj utakmici za Evropsko prvenstvo.

Utakmica je rešena u produžetku, posle velike drame u poslednja dva minuta dodatnog perioda, u kojima je Srbija promašila seriju trojki za pobedu, a meč je prelomio Vlatko Čančar trojkom 50 sekundi pre kraja za 94:92.

Meč koji je najavljivan kao spektakl i „dvoboj“ dve velike zvezde NBA lige Nikole Jokića i Luke Dončića dobrim delom je bila klasična trening utakmica. Utisak su pokvarile i očajne sudije, koje su u nekoliko navrata pripomogle domaćima.

Ne mareći mnogo za očekivanja ljubitelja košarke u Sloveniji i Srbiji koji su meč pratili putem televitijskog prenosa, kao i publike u prepunoj dvorani „Stožice“ selektori Pešić i Sekulović duel su iskoristili za uigravanje ekipa pred predstojeće mečeve, mnogo rezultatski važnije od ovog u Ljubljani, tako da je izostao dugo najavljivani sudar reprezentacija iz vrha evropske košarke.

Za razliku od Slovenije, koja je do ove utakmice odigrala već četiri pripremna duela, Srbija je u dosadašnjem toku priprema odigrala samo jedan, protiv Crne Gore i to se moglo primetiti u igri Pešićevog tima.

Bez puno uigranih akcija, sa problemima u građenju koša kod defanzivnog skoka i sa velikim brojem promašenih slobodnih bacanja, Srbija je uspevala da većim delom prvog poluvremena bude u vođstvu.

Zahvaljujući Jokiću, koji je potpuno dominirao pod oba koša, Slovenija se u napadu, naročito u prvom poluvremenu, oslanjala na šut za tri poena, ali nije uspevala da pogađa u visokim procentima.

Na njihovu sreću, posle tih promašaja lopta im se često vraćala pa su imali prilike da iz drugog ili čak trećeg napada dođu do koša.

S druge strane, kad su Jokić i Micić bili u igri svi napadi su išli preko njih dvojice i odbrana Slovenije je retko imala rešenje za najbolje igrače srpske reprezentacije. Ipak, zahvaljujući velikom broju promašenih penala gosti nisu uspeli da se rezultatski odlepe u finišu prvog poluvremena i na početku drugog.

U trećoj četvrtini razigrao se Luka Dončić, koji je preuzeo na sebe i kreiranje i završavanje napada, tako da je do kraja ovog perioda već stigao do 30 postignutih koševa. U poslednjoj četvrtini je Slovenija u više navrata imala vođstvo od pet poena razlike, ali su se gosti vraćali u meč, da bi u poslednjih minut i po Srbija ušla sa pola koša prednosti.

Pri vođstvu domaćih 86:85 Jokić je 20 sekundi pre kraja imao dva slobodna bacanja, pogodio je samo drugo, da bi potom Dončić promašio trojku i meč je otišao u produžetak.

U poslednja dva minuta nastavka Srbija je ušla sa poenom razlike i zatim promašila čak tri trojke za redom. To je kaznio Čančar i 50 sekundi pre kraja trojkom doveo Sloveniju u vođstvo od 94:92, a nakon što je Marinković u dva navrata promašio šuteve za tri poena za preokret, pa su domaći, nakon slobodnih bacanja Dončića stigli do pobede.

U ekipi Srbije Nikola Jokić je bio najbolji sa 26 poena i 12 skokova uz šest asistencija. Vasilije Micić je ubacio 17 poena i imao osam skokova, Nikola Kalinić 12 poena, Ristić devet, kao i Davidovac koji je imao i 10 skokova.

Kod domaćih najefikasniji je bio Dončić sa 34 poena, a Tobi i Prepelič su ubacili po 16.

Selektor Svetislav Pešić pre meča odlučio je da utakmicu sa Slovenijom propuste Marko Gudurić, Nikola Milutinov i Balša Koprivica, dok su u Beogradu ostali povređeni Aleksa Avramović i Nemanja Bjelica.

Reprezentacija Srbije iz Ljubljane putuje za Hamburg, gde će nastupati na turniru gde će joj protivnici biti najpre Italija, a zatim Nemačka ili Češka. Potom će u nastavku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo igrati protiv Grčke i Turske.

Evropsko prvenstvo počinje 1. septembra, a Srbija se nalazi u Grupi D u kojoj su i domaćin Češka, zatim Poljska, Finska, Izrael i Holandija, reprezentacij sa kojom se ekipa Svetislava Pešića sastaje u svom prvom duelu na šampionatu 2. septembra u Pragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari