Srbija je vicešampion Evrope u badmintonu 1Foto: Badminton savez Srbije

Naša reprezentacija u sastavu Mihajlo Tomić, Sergej Lukić, Aleksandar Jovičić, Sara Lončar, Anđela Vitman i Nina Bogdanović osvojila srebrnu medalju na Evropskom ekipnom prvenstvu za igrače do 17 godina u badmintonu, koje je od 30. avgusta do 3. septembra održano u poljskom gradiću Gniezno.

Sledi i šampionat Starog kontinenta u pojedinačnim konkurencijama. Kako je naveo Badminton savez Srbije, Srbija je vicešampion Starog kontinenta! Supertalentovana generacija našeg badmintona diplomski ispit u kategoriji U17 položila je sa čistom desetkom i tako najavila vanserijska dela na svetskoj badminton pozornici u najskorijoj budućnosti.

Mihajlo Tomić, Sergej Lukić, Aleksandar Jovičić, Sara Lončar, Anđela Vitman i Nina Bogdanović srebrom na Evropskom ekipnom prvenstvu za igrače do 17 godina, koje je od 30. avgusta do 3. septembra 2019. održano u poljskom gradiću Gniezno, podarili su našem badmintonu, ali i celokupnom srpskom sportu, čaroliju za divljenje i dubok naklon.

„Umorni smo ali i izuzetno srećni, a nemamo vremena za odmor i slavlje pošto nam se nastavlja pohod ka medaljama u individualnom delu takmičenja. Ovo je svakako velika potvrda da se srpski badminton razvija u sjajnom pravcu i mislim da će dodatno pojačati samopouzdanje, koje je i pre ovoga bilo na visokom nivou, kako igrača tako i nas trenera. Hvala svim igračima na maksimalnom zalaganju, dali su sve od sebe i verujem da je ovo samo dobar zamajac za sve što nas očekuje u bližoj i daljoj budućnosti. Naša snaga je u posvećenosti, ljubavi, fanatičnom radu i jedinstvu. Od meča četvrtfinala, kada su nam se pridružile kolege i prijatelji iz Srbije, atmosfera na tribinama bila je za pamćenje a naši takmičari su dobili novi vetar u leđa. Na kraju smo ostvarili istorijski rezultat“, kazao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir, koji sa pomoćnim trenerima reprezentacije, Draganom Antićem i Nikolom Mijačićem, čini Stručni štab Srbije na ovom takmičenju.

U finalu bolja od senzacije sa Balkana bila je evropska badminton velesila, Danska, kojoj je bio znatno olakšan posao budući da je Srbija igrala bez svog prvog reketa u ženskoj konkurenciji – povređene Sare Lončar. Tomić i Vitmanova su doneli prednost našem timu pobedom u mešovitom dublu. Vilijam Kriger Boe i Emilija Nešić bili su ozbiljan takmac srpskom miksu samo u prvom setu koji je završen rezultatom 22:20. U drugom “poluvremenu” rival nije imao ni najmanje šanse da meč odvede u “produžetke”. Tomić i Vitmanova su drugi set dobili sa 21:11 i tako doneli prvi bod u istorijskom okršaju za najsjajnije odličje. Ipak, u muškom i ženskom singlu i u muškom dublu slavila je Danska koja je tako pobedila ukupnim rezultatom 3:1. Mads Juel Muler bio je bolji od Jovičića (21:13, 21:6), Ana Sis Riberg od 14-godišnje Bogdanovićeve (21:5, 21:8), a Vilijam Kruger Bo i Viktor Ording Kaufman od Tomića i Lukića (21:14, 21:18).

Put ka besmrtnosti i evropskoj vicešampionskoj tituli u Poljskoj naša reprezentacija je počela rutinskom pobedom u grupi 5 nad Finskom (4:1). Sa istim rezultatom preslišana je i Italija (4:1), dok je potvrda prvog mesta u grupi i plasmana u četvrtfinale usledila u duelu sa Republikom Irskom (4:1). Tek tada kao da je počeo šampionat za srpske igrače i igračice. Svojevrsno zagrevanje u grupnoj fazi, gde su bili apsolutni favoriti, uspešno je odrađeno, a voljom žreba Srbija je za protivnika u borbi za polufinale dobila Englesku, trećeg nosioca.

Da će rival biti tvrd orah videlo se već u prvom duelu. Posle velike 50-minutne borbe Tomić i Lončareva su u mešovitom dublu savladali Aleksa Grina i Estel Van Luven s 21:19, 23:25, 21:19. Na semaforu je stajalo 1:0 za Srbiju i meč muškog singla mogao je da počne. Iako je prvi set protiv Itana Rousa izgubio glatko – 21:14, Lukić je u drugom uzvratio istom merom – 21:14. O trećem, odlučujućem, setu mogle bi da se ispredaju stranice knjiga. Svaki sekund, svaki poen, bio je nabijen strašću i emocijama. Kada je epska borba ulazila u pun sat odlučila je Lukićeva neverovatna volja i želja za pobedom. Nakon što je Englez izjednačio na 18:18 Lukić je, poslednjim atomima snage, uspeo da osvoji tri uzastopna poena i donese drugi bod Srbiji u pohodu ka polufinalu – 21:18. U ženskom singlu Lončareva je izgubila prvi set protiv Lise Kurtin 21:15, dok je u drugom pri vođstvu 11:7 morala da preda meč zbog povrede. Tako su Englezi smanjili na 2:1. Ipak, sve dileme oko ukupnog pobednika rešili su Tomić i Lukić u muškom dublu. Velikim preokretom savladali su Aleksa Grina i Natjana Mura (17:21, 21:18, 21:16) i tako obezbedili Srbiji polufinale i evropsko odličje.

Mnogo lakši posao Srbija je imala u borbi za finale. Ukrajina je nadigrana u velikom stilu. Prvo su Tomić i Vitmanova savladali Artema Nosova i Mariju Stoliarenko s 21:13, 17:21, 21:17. Potom je Lukić rutinskom pobedom na Vičeslavom Jakovljevim (21:11, 21:9) doneo našoj reprezentaciji prednost od 2:0. Tračak nade Ukrajincima je probudila Polina Buhrova koja je savladala Bogdanovićevu 21:9, 21:11. Kao i protiv Engleza, i u duelu sa Ukrajincima egzekutori su bili Tomić i Lukić. Ubedljivo s 21:13, 21:8 bacili su na pleća muški dubl Vlodomir Kuluzajev, Vitalij Reva i tako Srbiju odveli u veliko finale, i to na njenom prvom ekipnom nastupu na evropskim šampionatima nakon čitave decenije.

„Veoma sam ponosan na svoj tim. Bila nam je čast da za našu Srbiju osvojimo vicešampionsku titulu. Jedini poraz u više od 10 mečeva Sergej i ja smo doživeli u muškom dublu upravo protiv Danske. Umor je učinio svoje. U nastavku Evropskog prvenstva očekuje nas pojedinačni deo takmičenja gde su nam ambicije velike kao i u ekipnom. Jedan od mojih najvećih ciljeva do sada jeste bila evropska medalja. Danas su taj cilj, želja i san ispunjeni. Idemo dalje još jače i bolje“, sijao je od sreće jedan od predvodnika ove generacije srpskog badmintona, Mihajlo Tomić.

Sergej Lukić rekao je da je ovo je najveći srpski uspeh ikada.

„Na ovom turniru sam uspeo da popravim puno stvari, podignem samopouzdanje i kvalitet na možda najveći nivo do sada. Ispunio sam najviši cilj za ovu godinu, a to je evropska medalja. U nastavku Evropskog prvenstva nam predstoje individualna takmičenja koja sa nestrpljenjem očekujem. Probaću da nastavim u istom ritmu i nadam se da će to biti dovoljno za nova odličja“, napomenuo je Lukić.

U utorak, 3. septembra, u Poljskoj su počele borbe za evropska odličja i u pojedinačnoj konkurenciji koje će trajati do 7. septembra. Naša reprezentacija će nastupiti u svim konkurencijama. U muškim singlovima igraće Jovičić i Lukić, u ženskim singlovima Lončareva i Vitmanova, u muškom dublu Tomić i Lukić, u ženskom dublu Bogdanovićeva i Vitmanova, a u mešovitim dublovima Jovičić i Bogdanovićeva, odnosno Tomić i Lončareva.  Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću našeg tima na Evropskom prvenstvu za igače do 17 godina u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari