Srbija među šest najboljih na svetu 1

Loš start – briljantan završetak grupne faze Lige nacija. Od Kraljeva do Lila odbojkaši Srbije uspeli su da skorom 11-4 obezbede plasman na završni turnir u Francuskoj.

Presudan meč izabranici Nikole Grbića odigrali su na poslednjem turniru u Kini protiv Japana u drugom kolu; prethodno su pobedom nad Kanadom došli u situaciju da ih trijumf deli od prolaza na Fajnal-siks. Sa ubedljivih 3:1 Ivović i saigrači rezervisali su kartu za Lil, tako da im meč sa Kinom u nedelju praktično ništa nije značio (3:1). U pomenutom gradu Fajnal-siks održaće se od 4. do 8. jula i to na stadionu na kojem je 2015. održana završnica Evropskog prvenstva u fudbalu.

– Momci su odigrali odlično, s obzirom na to da smo u ovakvom sastavu apsolutno neuigrani. U sva tri seta koja smo dobili, bili su maksimalno koncentrisani i zasluženo pobedili Kinu. Zadovoljan sam i pristupom i rezultatom – bio je dovoljan selektorski komentar Grbića juče osvojenih bodova u novoustanovljenom takmičenju.

Srbija je manirski preslišala rivala u poslednjem kolu ligaškog dela takmičenja; uverivši se u to da Kinezi, vođeni od strane čuvenog Argentinca Raula Lozana, u sastavu imaju vrlo darovite pojedince, koji su pogotovo opasni na samom servisu. Mada i dalje nisu ni blizu najkvalitetnijim selekcijama na svetu, kao što je to slučaj u ženskoj konkurenciji.

Petar Krsmanović je ponovo odigrao na visokom nivou. Reč je o srednjaku koji je prošao dugačak put do A reprezentacije Srbije. Kao 28-godišnjak, visine 205 centimetara tokom karijere igrao je i za Đerdap iz Kladova, zatim Zaječar, 2015. prešao je u Budvansku rivijeru, a zatim je dve naredne sezone proveo u Argentini i ruskom Surgutu.

Nešto neizvesnije bilo je u drugom setu u kojem su Kinezi došli na zaostatak od jednog poena 22:21, ali je u presudnim momentima briljantan bio Dražen Luburić, koji je samo u tom delu igre ostvario 10 poena (25:22). Pad u trećem setu (25:17), uopšte nije uticao na odbojkaše Srbije koji su u nastavku dominantno završili meč (25:15). Naš Savez može biti ponosan na to da su obe selekcije (muška i ženska) obezbedile plasman na završni turnir novoformirane Lige nacija.

Prvo su dame to uradile, a onda su i njihove kolege ispunile primarni cilj, odnosno završile tamo gde im je mesto.

– Plasirali smo se na završni turnir jedno kolo pre kraja i mislim da su momci apsolutno zasluženo to uradili. Osim u četiri utakmice koje smo izgubili od najjačih ekipa, u svim ostalim mislim da smo pokazali dobru odbojku i zasluženo pobeđivali i zborili plasman na F6 – s razlogom (se) hvali Nikola Grbić.

Odluka o tome u kojoj će grupi biti naši odbojkaši na Fajnal-siksu donesena je tek sinoć na poslednjem meču između Italije i SAD u Modeni. Ishod tog duela odredio je da li će Srbija biti u grupi zajedno sa Rusijom i Poljskom ili Brazilom i Francuskom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari