Srbija novi evropski šampion u odbojci 1Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Odbojkaška reprezentacija Srbije je novi kontinentalni šampion. Izabranici selektora Slobodana Kovača savladali su selekciju Slovenije u finalu sa 3:1 u setovima u pariskoj dvorani „Bersi“.

Posle nešto slabijeg starta „orlova“, Uroš Kovačević i drugovi zaigrali su kao u polufinalu u kojem su savladali jednog od domaćina ovog šampionata, reprezentaciju Francuske, i od tog trenutka reprezentacija Slovenije nije mogla da uhvati priključak za ekipom koja na ovom šampionatu nije doživela nijedan poraz.

Slovenija je bolje ušla u finale, blok ekipe Alberta Đulijanija je bio maestralan u prvom setu, kao i servisi, dok primači Srbije uopšte u odbrani nisu briljirali.

Ipak, od samog početka drugog seta „orlovi“ su zaigrali mnogo angažovanije u polju, a u bloku su počeli da dominiraju, pa su povevši 9:6 samo uvećavali prednost do konačnog osvajanja seta – 25:16.

I u trećem setu smo videli identičnu situaciju na terenu, servisi igrača Srbije su mučili protivnike na prijemu, dok je blok bio na još višem novou i Srbija je lako povela sa 2:1 u setovima – 25:18.

U četvrtom setu Srbija je bila u konstantnoj prednosti i sve do same završnice seta je kontrolisala igru, a tada protivnici dolaze do par laganih poena.

Ipak, kako je prednost Srbije bila ubedljiva, tako „orlovi“ nisu ušli u neizvesnu završnicu meča i na kraju je slavila u velikom finalu sa 3:1 u setovima (25:20).

Ovo je treći put da muška odbojkaška reprezentacija Srbije osvaja zlato na kontinentalnim šampionatima, posle 2001. godine u Ostravi i 2011. godine u Beču.

Ovom titulom muška odbojkaška reprezentacija se pridružila ženskoj nacionalnoj selekciji u ovom sportu koja je pre nekoliko nedelja u Ankari trijumfovala slavivši u finalu protiv domaćina, ekipe Turske, sa 3:2 u setovima.

Potpuno slavlje u dvorani „Bersi“ ulepšala je i individualna nagrada pošto je za najboljeg igrača na šampionatu Evrope proglašen srpski reprezentativac Uroš Kovačević.

Doček odbojkaša sutra na balkonu Skupštine Beograda

Svečani doček odbojkaša Srbije, koji su večeras osvojili Evropsko prvenstvo u Francuskoj, biće na balkonu Skupštine Beograda u ponedeljak u 20 časova, navodi se u čestitki predsednika gradske Skupštine Nikole Nikodijevića.

„U ime Skupštine grada Beograda od srca vam čestitam osvajanje još jedne zlatne medalje. Doneli ste mnogo ushićenja i radosti čitavoj naciji i učinili nas ponovo veoma ponosnim“, naveo je Nikodijević.

On je pozvao Beogradjane da dodju na plato ispred Starog dvora kako bi zajedno proslavili osvojeno zlato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari