Srbija pobedila Katar i prenela dva boda u drugu rundu Svetskog prvenstva, uz "debi" Milosavljeva 1foto: Starsport

Najbolji rukometaši naše zemlje uzeli su šta im je bilo potrebno u meču zadnjeg kola prve od dve grupne faze takmičenja u Poljskoj i Švedskoj – 34:24 (17:14). Predvođeni oporavljenim golmanom svetske klase.

Pobedom nad Alžirom, Orlovi su još na premijeri obezbedili ostanak u borbi za visok plasman na Svetskom prvenstvu, s tim da su posle poraza od Nemačke morali da budu maksimalni protiv Katara.

Jedino tako su mogli da zadrže ozbiljne šanse za proboj u četvrtfinale Svetskog prvenstva i odlazak u kvalifikacije za Olimpijske igre, pa su morali da idu na sve ili ništa. I jesu, mada su brljavili u odbrani.

Nedostajalo im je agresivnosti, pokretljivosti i kompaktnosti u defanzivi, pa je rival na momente previše lako probijao zid ispred gola Vladimira Cupare, kom je selektor Toni Đerona „dao“ prvo poluvreme.

Od trenutka kada je Bogdan Radivojević iskoristio jedan odbitak, Orlovi su se pitali za rezultat, ali se konstantna prednost svodila na gol ili dva pogotka viška, što je lako dostižna razlika u ovom sportu.

Sve do 16. minuta kada su izabranici španskog trenerskog mahera Valera Rivere, nakon „trčkaranja“ za favoritom, otišli u značajniji minus (8:11), da bi posle 240 sekundi gubili sa još većih pet komada (9:14).

To ih, ipak, nije demoralisalo, dok su samozadovoljni momci u crvenim dresovima nepotrebno „oduzeli gas“. Našem timu su u tom delu meča nedostajali brojniji golovi bekova, dok se Lepenica razbranio.

Pa, opet su uspeli da se stabilizuju, zaustave nalet raspucalog Benalija i ostatka azijskog sastava, izvuku stvar posle tanjenja zalihe na +1 (14:13, 15:14) i serijom pogodaka ponovo se odlepe na finu distancu.

Gomilom realizovanih šuteva sa krila, u prvom redu preko Radivojevića, Srbija je obezbedila sebi mirniji nastavak važne utakmice. U kom su stvari definitvno posložene na pravi način. U obe faze igre.

Napad je dobio na raznovrsnosti i efikasnosti , mada je posle isključenja Jovice Nikolića u prvih pola sata i pivotmen Dragan Pešmalbek zbog crvenog kartona morao na tribine u drugom delu utakmice.

I odbrana je dovedena pod konac, a kako drugačije kada je među stativama Dejan Milosavljev. Dobar je bio Cupara, ali je oporavljeni čuvar mrežre iz Bundeslige bio još koncentrisaniji, sigurniji i neprolazniji.

Pošto je prednost Srbije postala dvocifrena u 51. minutu (29:19) jedina nedoumica bila je s kojom razlikom će biti potvrđena kvalitativnu nadmoćnost nad Katarom. U susret još bitnijim duelima u novoj grupi.

U koju Orlovi stižu kao drugoplasirani i sa dva boda kapitala uoči susreta sa Holandijom, Norveškom i Argentinom. Predvođeni Milosavljevim, kom su bravure na gol liniji donele zvanični epitet igrača meča.

Briljirao je i Bogdan Radivojević sa sedam golova, raspoložen je bio i Vukašin Vorkapić sa šest golova, ali je na stručni žiri najjači utisak ostavio“bejbi Šterbik“, sa osam odbrana u ključnim trenucima zadnje bitke Orlova u E grupi, pre ukrštanja sa najboljom trojkom F grupe. I nove ture nastupa u Katovicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari