Srbija u C grupi Lige nacija 1

U prvoj sezoni novoformifrane Lige nacija fudbalska reprezentacija Srbija igraće u C ligi, a nalazi se u drugom šeširu, saopštila je danas Evropska fudbalska unija.

Na osnovu nacionalnih koeficijenata posle završenih kvalifikacija za prvenstvo sveta, UEFA je odredila sastave četiri lige. Lige A i B imaće po 12, liga C 15 i liga D 16 reprezentacija.

U ligama A i B ekipe će biti podeljene u četiri grupe sa po tri tima, u ligi C tri grupe će imati po četiri, a jedna tri tima, a u grupi D biće četiri grupe sa po četiri selekcije.

U C grupi, u kojoj će igrati Srbija, u prvom šeširu su Mađarska, Rumunija, Škotska i Slovenija, u drugom su, pored našeg tima, Grčka, Albanija i Norveška, u trećem su Crna Gora, Izrael, Bugarska i Finksa i u četvrtom Kipar, Estonija i Litvanija.

Pobednici sve četiri grupe u A ligi na završnom turniru će se boriti za pehar, a igraće se i utakmica za treće mesto.

U A ligi su Nemačka, Portugalija, Belgija, Španija, Francuska, Engleska, Švajcarska, Italija, Poljska, Island, Hrvatska i Holandija.

U B ligi su Austrija, Vels, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Republika Irska, BiH, Severna Irska, Danska, Češka, Turska.

U D ligi su Azerbejdžan, Makedonija, Belorusija, Gruzija, Jermenija, Letonija, Farska Ostrva, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino, Gibraltar.

Da bi Liga Evrope imala takmičarski značaj, UEFA je odlučila da pobednici sve četiri lige obezbede plasman na šampionat Evrope 2020. godine, što je veliki motiv za nacionalne selekcije iz C i D lige, koje će imati male šanse da učešće na Euru obezbede kroz kvalifikacije.

U ligama B, C i D pobednik će biti određen na isti način kao šampion Lige Evrope. Ukoliko je neko od pobednika grupa u okviru liga učešće na prvenstvu Evrope izborio kroz kvalifikacije, njegovo mesto će zauzeti sledeća najbolja ekipa koja nije uspela u kvalifikacijama.

Takmičenje u Ligi Evrope počinje u septembru naredne godine, a završava se u martu 2020, kada će se reprezentacije boriti za četiri mesta koja vode na šampionat Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari