Srbija u Moskvi igra sutra prvi meč B divizije Lige nacija 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Fudbaleri Srbije sutra u Moskvi na „VTB“ areni, stadionu Dinama, igraju protiv Rusije (20.45, TV Nova S) prvi meč Grupe 3 u B diviziji Lige nacija.

Selektor Ljubiša Tumbaković imaće na raspolaganju sve igrače koje je prvobitno pozvao, osim Nemanje Matića koji je iznenada odlučio da ne želi više da igra za nacionalni tim.

Ovogodišnja Liga nacija nema isti takmičarski karakter kao prošla, pošto plasman ništa neće uticati za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Podsetimo, prošli put su se reprezentacije borile za prvo mesto u grupi jer im je ono donosilo mogućnost da u slučaju neuspeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo preko Lige nacija dobiju dodatnu šansu. Upravo je tako i Srbija izborila pravo da u oktobru protiv Norveške pokuša da se dokopa EP, te će joj prva dva meča Lige nacija protiv Rusije i Turske (nedelja) poslužiti za uigravanje. Sa praktičnog aspekta, nacionalnim timovima je možda i bolje da ispadnu u nižu diviziju kako bi u narednoj Ligi nacija, kada će se opet kroz nju tražiti put ka EP, imali bolje predispozicije protiv slabijih rivala kao odstupnicu u slučaju slabog rezultata u kvalifikacijama.

Defanzivac Srbije Nikola Maksimović koji ima iskustvo igranja u ruskom prvenstvu (Spartak Moskva) odlučio je da domaćinima prepusti ulogu favorita.

– Razlika između njih i nas je što 90 odsto njihovih igrača igra u ruskom prvenstvu u kome je šesto kolo, a kod nas je 90 odsto u trenažnom procesu, na pripremama jer prvenstva još nisu počela. Težak trenutak sigurno, ali ove dve utakmice treba da nam posluže da se što bolje pripremimo i taktičke zamisli selektora sprovedemo u delo – rekao je Maksimović.

Fudbaler Napolija naglasio je i to da će igrači ozbiljno shvatiti duele protiv Rusije i Turske jer je to poslednja šansa za uigravanje pred baraž za odlazak na EURO.

– Posle 20 godina imamo veliku šansu za celu generaciju. Mnogo je igrača koji su po šest, sedam godina u reprezentaciji, imamo i novih, mladih koji su tek došli. Veliki ispit nas čeka protiv Norveške, gledaćemo da se što bolje pripremimo. Daćemo maksimum da napravimo rezultat. Nije to jedina utakmica, posle toga imamo i finale – dodao je Maksimović.

Vezista Sevilje i „orlova“ Nemanja Gudelj napomenuo je da cilj igrača da u obe utakmice pobede kako bi pred baraž bila zadržana pozitivna atmosfera u ekipi.

– Cilj je pobeda u obe utakmice. Prva je Rusija, biće teško, svi znaju da imaju dobru selekciju, ali i mi imamo veoma kvalitetnu ekipu. Idemo tamo za pobedu prvo za naše samopouzdanje, a drugo što imamo obavezu da pobedimo. pred Norvešku, koja nam je najbitnija ove godine – zaključio je Gudelj.

Selektor Rusije Stanislav Čeršesov neće moći da zbog povreda računa na neke od glavnih igrača poput Aleksandra Golovina, Alekseja Mirančuka, Denisa Čeriševa i Jevgenija Lucenka. Uprkos tome, Čeršesov najavljuje da očekuje pobedu protiv Srbije.

– Jasno je da su imena igrača Srbije i njihovi klubovi vrlo zvučni, ali utakmica je nešto drugo i za nju se pripremamo. Već smo imali iskustva igranja sa takvim selekcijama, gde su bila zvučna imena iz velikih klubova. Nikoga se ne bojimo, vidimo sebe u istoj ravni sa svima ostalima. Želimo da odradimo naš posao i to je to. Smatram da možemo da osvojio sva tri boda – poručio je selektor Rusije.

Parovi Lige nacija

Divizija A

Ukrajina – Švajcarska  20.45

Nemačka – Španija      20.45

Divizija B

Turska – Mađarska      20.45

Rusija – Srbija 20.45

Bugarska – Irska          20.45

Finska – Vels   20.45

Divizija C

Moldavija – Kosovo    20.45

Slovenija – Grčka        20.45

Divizija D

Letonija – Andora       18.00

Farska Ostrva – Malta 20.45

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari