Sretenović: Kvalifikacije za OI ne bi trebalo da predstavljaju problem za našu reprezentaciju 1Foto: Screenshot/Youtube/Arena Sport Tv

Nekadašnji jugoslovenski košarkaški reprezentativac i trostruki klupski prvak Evrope za splitskom Jugoplastikom, Zoran Sretenović izjavio je FoNetu da predstojeće kvalifikacije za Olimpijske igre, koje se održavaju u Beogradu, „uz ozbiljan pristup, ne bi trebalo da predstavljaju problem za našu reprezentaciju“.

Turnir bi trebalo iskoristiti da se što bolje uigramo i napravimo dobru atmosferu za Olimpijadu, rekao je Sretenović, koji smatra da su šanse reprezentacije Srbije na olimpijskom takmičenju „sigurno velike“.

On misli da bi trebalo da osvojimo jednu od tri medalje i objašnjava da tom optimizmu „daje za pravo kvalitet igraca naše reprezentacije“.

Prema rečima Sretenovića, veliki je uspeh naših igrača Nikole Jokića, Vasilija Micića i Miloša Teodosića koji su izabrani za najkorisnije igrače (MVP) NBA lige, Evrolige i Evrokupa, čime su dali još jednu potvrdu da je Srbija zemlja košarke.

Upitan o Jokićevom izostanku iz reprezentacije u ovom olimpijskom ciklusu, on je naglasio da smo svi veoma ponosni na njegovu titulu najkorisnijeg igraca NBA lige, ali da smo nerealno očekivali da ga što pre gledamo u dresu reprezentacije.

Pored naše želje da nastupa za repezentaciju, trezveno razmisljajući, imao je veoma napornu i tešku sezonu. Normalno je da zaslužuje odmor i da se sprema za sledeću sezonu, ocenio je Sretenović, koji je ubeđen da je to jedini razlog zašto se nije priključio reprezentaciji.

Osvrćući se na svoju košarkašku karijeru, on je istakao da mu je velika čast što je bio deo ekipe koja je osvojila tri titule prvaka Evrope za redom i koja je proglašena za najbolji košarkaški tim 20. veka.

U trećem finalu sa Barselonom imao sam veliki motiv, jer je na njihovoj klupi bio Božidar Maljković, naš stari, a njihov novi trener, sa kojim sam došao u Split i osvojio dve titule, priseća se Sretenović.

Od velike želje za pobedom i dokazivanjem nisam bio svestan da sam odigrao svih 40 minuta, opisao je Sretenović, koji je sa reprezentacijom osvojio dva evropska prvenstva, 1991. u Rimu i 1995. u Atini.

Njegovi planovi danas su usmereni ka trenerskom pozivu, a u letnjem periodu je posvećen radu na YUBAC kampu.

U tom kampu, kako ističe, deci pokušava da prenese ljubav, pristup i posvećenost prema košarci, ali i sve elemente košarkaške tehnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari