Srpske košarkašice na korak od Olimpijskih igara 1Foto:Beta/AP/Darko Vojinović

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je danas Nigeriju sa 70:64 i došla na korak od plasmana na Olimpijske igre u Tokiju.

Srbija ima pobedu i poraz, a narednu utakmicu igraće sutra od 17.00 protiv Mozambika, takođe u Beogradu.

Nigerija je bolje ušla u meč, imala je šest poena prednosti (11:17), ali je Srbija, iako nesigurna na početku, prišla na dva poena zaostatka predvođena Jelenom Bruks.

Košarkašice Nigerije su na prvi odmor otišle s poenom prednosti (21:22), ali je potom usledio preokret. Trojkom Čadjo i poenima Milićeve, Srbija je na početku druge četvrtine stigla do prvog vođstva na meču (26:22).

I u drugoj deonici je, kao i u prvoj, ponovo bilo minuta u kojem nijedna ekipa nije postigla poen, ali je Srbija polako povećavala prednost, da bi na ulasku u poslednji minut stigla i do prve dvocifrene prednosti – 41:31.

Srpske košarkašice su na veliki odmor otišle sa devet poena prednosti (43:34), a odlično su počele i drugo poluvreme. Poenima Bruksove i Ane Dabović stigle su izabranice Marine Maljković do plus 15 (49:34) i već tada najavile važnu pobedu.

Nigerijke su pred kraj utakmice prišle na četiri poena zaostatka, ali su borbene srpske košarkašice uspele da sačuvaju prednost i pobede.

Marina Maljković: Imali smo ružne padove

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković rekla je da nije zadovoljna izdanjem svoje ekipe na večerašnjem meču protiv Nigerije, da su njene izabranice imale mnogo uspona i padova i da su ti padovi bili ružni.

„Bilo je onako kako smo očekivali, teško, fizički zahtevno, nije bilo iznenađenja. Ne mogu biti zadovoljna, imali smo uspone i padove, a ti padovi su bili ružni, to je najbolja reč. Sutra igramo protiv još jednog afričkog tima, moramo da pobedimo. Toliko je jednostavno“, rekla je Maljkovićeva novinarima posle utakmice.

Novinare je zanimalo i koliko je ovakva utakmica bila potrebna njenom timu, Maljkovićeva je prvo istakla da se evropske reprezentacije „nisu proslavile“ ni u jednoj grupi kvalifikacija za Olimpijske igre.

„Ženska košarka je napredovala svuda u svetu, Japan ima fantastičan tim, Kina… jedno je igrati Eurobasket a drugo je igrati na ovom nivou gde su fizikalije, brža košarka, jača, agresivnija…“, rekla je Maljkovićeva.

„Ako me pitate da li me raduje kad igramo ovakve utakmice, odgovor je da. Ovo je realnost. Ženska košarka je napredovala u svetu, a na moju veliku žalost evropska košarka je pala. Raduje me što igramo ovakve utakmice, one su potrebne ovom timu“, dodala je ona.

Srbija sutra igra protiv Mozambika.

„Nema taj kvalitet kao Nigerija, ne možemo da govorimo neistinu. Mozambik je slabiji tim od Nigerije ali je isto tim koji želi… Namučuli se i da dođu ovde, imali su neke poteškoće u putu, bore se, ginu na terenu, sigurno će se boriti da pobede“, rekla je Maljkovićeva.

Selektorka Srbije je, takođe, čestitali Kini plasman na Olimpijske igre.

„Znam kroz koliko teška vremena prolaze . Nadam se da će se ti zdravstveni problemi brzo završiti. Zaslužili su to“, rekla je ona.

Utakmica protiv Mozambika igra se sutra od 17.00.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari