Srpski klasik za ulazak u osminu finala US opena: Da li Laslo Đere može ikako da iznenadi Novaka Đokovića? 1Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Ljubitelji tenisa u Srbiji, ali i u regionu moći će da uživaju u teniskom klasiku u trećem kolu US Opena.

U njemu će se sastati srpski teniseri Novak Đoković i Laslo Đere. Veliki prijatelji van terena to jednostavno neće biti i na Artur Eš stadionu za vreme susreta, a ulog će biti veliki: osmina finala grend slema.

Novak Đoković juri svoju 24. grend slem titulu, a Laslo Đere najbolji plasman na grend slemovima i karijeri i prava je šteta što ih je žreb spojio u tako ranoj fazi turnira.

Tim pre ako se zna da se pobedniku ovog meča čisti put do velikog finala.

Đere je susretom sa Novakom već stigao do najboljeg rezultata na poslednjem grend slemu u sezoni, mada je treće kolo grend slema igrao i na Rolan Garosu i na Vimbldonu.

Zato bi njegova potencijalna pobeda imala i još veći značaj jer bi se našao u fazi takmičenja na najvećim teniskim turnirima u kojoj još nije bio u svojoj karijeri.

Momak rođen u Senti igra fantastično u poslednje vreme i u Njujorku je zabeležio dve lake pobede.

Prvo je maksimalnim rezultatom porazio Brendona Nakašimu, a zatim i Uga Gastona.

Proteklih nekoliko meseci jesu zaista dobri za Đerea.

Na ATP turniru u Hamburgu je izgubio u finalu od Aleksandra Zvereva, u Kicbilu je zaustavljen u polufinalu od Dominika Tima, dok je u kvalifikacijama za Masters turnir u Sinsinatiju ispao od Tanasisa Kokinakisa.

Na turniru u Vinston Selejmu je ispao u četvrtfinalu od Sebastijana Baeza, a sada je lako stigao do trećeg kola US Opena.

Laslo Đere će prvi put na US Openu igrati u trećem kolu, a za taj ispit je dobio najtežeg mogućeg protivnika.

Sastaće se s Novakom Đokovićem, povratnikom na prvo mesto svetske liste, osvajačem 23 trofeja na turnirima za grend slem.

– Nema mnogo tajni, on je najbolji svih vremena, trenutno u najboljoj formi od svih, što je pokazao u Sinsinatiju. Ne mogu da imam ogromna očekivanja, ali daću sve od sebe, trudiću se. Cilj mi je da izađem sa istim stavom kao u svakom drugom meču, sa istim fokusom, a da ne razmišljam ko je s druge strane mreže. Imam iskustva sa top 10 igračima, igrao sam i s Noletom i Alkarazom, s još mnogima. Ne smem da izađem kao da sam već izgubio, tako oni često dobijaju mečeve, u svlačionici. U prošlosti sam uspevao često da izađem sa verom i određenom dozom samopouzdanja, ali Noleta je najteže pobediti, on je najteži rival za zamisliti – rekao je Đere uoči susreta sa novim-starim svetskim brojem jedan.

Đoković je sa druge strane na US Openu stigao u pobedničkom ritmu.

Nedavno je osvojio Masters u Sinsinatiju u epskom finalu protiv Karlosa Alkaraza rezultatom 2:1 u setovima, a sam meč je trajao skoro četiri sata.

Na US Openu je i on zabeležio dve lake pobede, protiv Aleksandra Milera i Zapata Miraljesa, obe maksimalnim rezultatom.

O svom narednom protivniku je pohvalno goovorio.

– Bio je neizvestan meč u Srbiji, igra odličan tenis na tvrdoj podlozi, dobra stvar je za srpski tenis što će jedan od nas proći dalje. Naporno radi, pratimo jedan drugog. On je jedan od tih koji ulaže mnogo rada i traži formu. Rezultati će eventualno doći, jer je posvećen i sjajan je momak, miran, radi i borac je. Šljaku najviše voli, ali napreduje na tvrdoj podlozi. Imao je porodične probleme i neke privatne stvari, izdržao je i to govori koliko je mentalno jak. Divan je momak, tih, povučen. Fizički je spreman za borbu i moram da budem spreman za to – naveo je on.

Do sada su se sastali samo na šljaci u Beogradu prošle godine, kada je Đoković u drugom kolu pobedio – 2:6, 7:6 (8:6), 7:6 (7:4).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari