Srpski seniori pištoljem vicešampioni Evrope, ženski tim treći 1

Seniorska muška reprezentacija Srbije pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov) postala je ekipni vicešampion Evrope.

Seniorke istim oružjem (Zorana Arunović, Bobana Momčilović Veličković, Jelena Tomić) su se okitile timskom bronzom poslednjeg dana Evropskog prvenstva vazdušnim oružjem, koje se večeras završava u Đeru.

Prvi put u istoriji EP medalje u ekipnom plasmanu su se delile u posebnom takmičenju, a ne na osnovu zbira rezultata u pojedinačnim kvaliikacijama. U novom formatu ekipnog nadmetanja svaki član tima gađa po 30 dijabola. Osam najboljih po ukupnom rezultatu prolazi u narednu fazu, koja se odvija po kup sistemu direktnih duela.

Muški tim Srbije je u kvalifikacijama zauzeo drugo mesto. Sva trojica (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov) su gađali na visokom nivou, a najprecizniji je , sa ukupno trećim rezultatom (291 krug) bio Grgić. Naša ekipa se četvrtfinalu sastala sa Mađarskom i u dramatičnom duelu savladala domaćina sa 571:569 u krugovima. Uzbuđenja nije nedostajalo ni u polufinalu, u kome je srpski trio nadmašio Nemačku (16:14 u poenima). U finalu se bolje snašla Ukrajina, predvođena Olegom Omelčukom i Pavlom Korostilovom, kontrolisala je meč,osvojila 21 poen, i savladala Srbiju sa 21:15.

Srebrom u Đeru, muški tim Srbije pištoljem je nastavio nekoliko godina dug niz odličja na velikim takmičenjima. Prošle sezone trojka Mikec-Grgić-Petrov je osvojila bronzu na EP vazdušnim oružjem i zlato na šampionatu Starog kontinenta malim kalibrom

Srpske seniorke su dominirale u kvalifikacijama, „ubivši“ 865 krugova. Daleko iza sebe ostavile su drugoplasiranu Rusije (852). Najbolji rezultat osnovnog dela ostvarila je Bobana Veličković (291 krug). Odlično su gađale i Zorana i debitantkinja Jelena Tomić, najmlađa članica tima. Prošle godine na EP u Mariboru seniorke su osvojile ekipnu titulu, a uz Arunovićevu i Veličkovićevu, tada je u timu bila Jasmina Milovanović, koja je nedavno postala majka.

Naše reprezentativke su u finalu bile bolje od Hrvatske (568:556). Srbiju je u polufinalu nadmašila Nemačka, koja je kao peta ušla u finale (17:13 u poenima), ali naš tim se na vreme vratio u pravi ritam i u meču za treće mesto ubedljivo savldadao Ukrajinu (22:12 u krugovima). Zlato je pripalo Rusiji, srebro Nemačkoj.

Ženska seniorska ekipa puškom (Andrea Arsović, Milica Babić, Sanja Vukašinović) se plasirala na deveto mesto. Od osme pozicije i četvrtfinala delilo ju je svega pola kruga. Najpreciznija u našem timu bila je Sanja Vukašinović sa 313,3 kruga (ukupno treći rezultat kvalifikacija).

U popodnevnim i večernjim časovima na programu je ekipno takmičenje seniora puškom.

Srbija je do sada na Evropskom prvenstvu osvojila četiri srebrne medalje (Zorana Arunović – seniorke pištolj, seniorski miksevi puškom i pištoljem i muški seniorski tim pištoljem) i tri bronzane (Bobana Veličković Momčilović – seniorke pištolj, Marija Malić – juniorke pištolj i ženski seniorski tim pištoljem).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari