Srpski strelci doputovali iz Južne Koreje sa tri medalje 1Foto: SSS

Danas se iz Čangvona vratila i poslednja grupa srpskih strelaca, a povodom značajnog uspeha na SP i osvajanja tri odličja i jedne olimpijske kvote, na Aerodromu „Nikola Tesla“ je priređena konferencija za medije.

Srpski strelci su u Čangvon, na 52. svetsko prvenstvo otišli tiho i bez pompe, ali ne i bez velikih ambicija, a po povratku imaju čime da se pohvale. Na šampionatu u Južnoj Koreji naši takmičari su se tri puta popeli na pobedničko postolje. Zorana Arunović je osvojila srebrnu medalju vazdušnim pištoljem i srpskom sportu donela prvu vizu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Medalje srebrnog sjaja osvojili su Damir Mikec malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora, koji više nije u programu OI, i ekipa istim oružjem u kojoj su uz Mikeca gađali Dimitrije Grgić i Duško Petrov.

Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije čestitao je strelcima i stručnom štabu na postignutom uspehu. Dragan Marković, sportski direktor SSS, je iznoseći utiske o šampionatu u Južnoj Koreji, rekao da je ovogodišnje Svetsko prvenstvom, 52. po redu, bilo izuzetno dobro organizovano i jedno od najposećenijih u istoriji. On je dodao da su se naši strelci našli u krugu od tridesetak zemalja koje su uspele da osvoje medalje, a u bilansu su na deobi od 17. do 20. mesta. Đorđe Višacki, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, je kazao da prva olimpijska kvota, koju je osvojila Zorana Arunović, predstavlja zvaničan početak puta naših sportista ka Tokiju.

Zorana Arunović je ove godina osvajala medalje na svim velikim takmičenjima na kojima je učestvovala. Posle niza odličja sa Evropskog prvenstva, Svetskih kupova, Mediteranskih igara, titula vicešampiona planete je kruna sezone:

– Svetsko prvenstvo je bilo izuzetno naporno. Pripreme i samo učešće na šampionatu su iziskivali veliku posvećenost. U Čangvon sam otišla kao druga na svetskoj rang listi, samim tim i kao neko od koga se očekuje da osvoji medalju. Presrećna sam što sam opravdala ulogu jednog od favorita. Nadam se da će veliki broj naših strelaca i sportista izboriti norme i kvote za Olimpijske igre. Idemo na nove medalje – kazala je Arunovićeva.

Damir Mikec iza sebe takođe ima prilično uspešnu sezonu, a kako je istakao, medaljama u Čangvonu su on i njegove kolege iz ekipe Duško Petrov i Dimitrije Grgić, ispisali novu stranicu istorije :

– Do Čangvona ni srpsko, ni ranije jugoslovensko streljaštvo, nije imalo svetsku medalju u gađanju malokalibarskim pištoljem u muškoj konkurenciji. Prošle godine ovaj isti sastav je osvojio titulu prvaka Evrope, sada smo stigli do svetskog srebra. Došao sam i do prve individualne medalje na šampionatima planete, moram da budem srećan i zadovoljan. Nažalost, malokalibarski pištolj više nije u olimpijskom programu, pa se sada, zajedno sa kolegama iz ekipe, okrećem nadmetanjima vazdušnim pištoljem i seriji kvalifikacionih takmičenja za Olimpijske igre u Tokiju. Prva šansa je Svetski kup u Indiji naredne godine.

Mikec i Zorana Arunović su u miksu vazdušnim pištoljem bili četvrti, medalja im je izmakla za jedan deseti deo kruga.

Konferenciju za medije zaključio je Dragan Donević, selektor za pušku, koji je rekao da je šampionat u Čangvonu, po nivou rezultata, bio jedan od najkvalitetnijih u poslednjih dvadesetak godina. On je ocenio da je konkurencija sve jača, ne samo zbog masovnosti, već i zbog razvoja sporta u mnogim zemljama, pre svega u Aziji.

-U Čangvonu smo se predstavili sa onim najboljim što trenutno ima srpsko streljaštvo. Posebno me raduje dobar učinak mlađeg dela ekipe. U reprezentaciji puškom trenutno je u toku smena generacija, u Čangvon smo otišli sa pet – šest debitanata, koji su opravdali poverenje i zaslužuju pohvale. Očekujem još veće uspehe u nastavku olimpijskog ciklusa. Smatram da naše streljaštvo ima kvalitet da izbori bar sedam – osam viza za Tokio – poručio je Donević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari