Srpski treneri najkraće "traju" u Evropi 1foto : Nenad Mihajlovic

Fudbalski stručnjaci iz naše Superlige u proseku ostaju samo 188 dana u jednom klubu.

Fudbalska opservatorija (CIES) napravila je veliku analizu, sa ciljem da utvrdi koliko se treneri zadržavaju na klupama klubova u 90 najjačih liga sveta. Dobijeni rezultati su poražavajući sa Srbiju, obzirom da je naše elitno takmičenje po tom kriterijumu na najlošijem gralu u čitavoj Evropi.

Prosečan radni vek jednog stručnjaka u jednom domaćem klubu naše najjače lige je svega 188 dana ili samo jedna špolusezona. Čak 62,5 odsto njih ne potraje duže od šest meseci na istoj adresi, po ovom istraživanju, a tek 6,3 odsto uspeva da se zadrži duže od dve godine.

U sadašnjem sastavu Superlige, samo je Dejan Stanković na klupi Zvezde duže od dve godine, dok je za njim Aleksandar Stanojević iz Partizana za njim, sa nešto više od godinu i po dana na pomenutoj funkciji.

Kada je ceo svet u pitanju, samo su tri lige gore od Superlige po tom pitanju: šampionat Brazila (163 dana), Primera iz Bolivije (162) i Pro liga Saudijske Arabije (156 dana).

Na drugoj strani, treneri najduže traju u Premijer ligi Severne Irske (1.563 dana), Premijer liia Velsa (1.348) i prvenstvu Azerbejdžana (1.069). Iznad „hiljadarke“ je još samo Premijer liga Irske sa 1.035 dana.

Od najjačih liga sveta, Premijer liga Engleske je na 8. mestu (772), u Bundesligi je prosek 628, u španskoj Primeri 617, u francuskoj Ligi 1 385, a u italijanskoj Seriji 384 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari